5-10 ha land gezocht met stal en woning voor schapenmelkerij Horstbrande

Wie zijn wij?

Wij zijn schapenmelkerij Horstbrande. Gelegen in het glooiende landschap tussen Achterberg en Rhenen melken wij ongeveer 120 Friese melkschapen jaar rond. De boer, Gerrit Boonzaaijer, is op dit erf opgegroeid tussen de melkkoeien en vleesklaveren. Op zoek naar zijn eigen uitdaging is hij in 2007 begonnen met het melken van schapen. Sinds 2013 verkaast hij ook al zijn eigen melk in zijn zelfgebouwde kaasmakerij. Door deze stap te maken heeft Gerrit er voor gezorgd dat hij de totale keten zelf in de hand heeft. Van het telen van ruwvoer, de opfok van de lammeren, het produceren van melk en het verwerken hiervan. Dit maakt de Horstbrande een uniek authentiek melkschapenbedrijf.

Hoewel de huidige locatie van de Horstbrande eigenlijk perfect is in alle opzichten is het helaas door omstandigheden bijna onmogelijk hier te blijven in de toekomst. Gerrit is met die reden gaan kijken naar andere mogelijkheden om zijn bedrijf voort te zetten. Hij heeft gekeken naar bedrijven in Frankrijk maar heeft nu besloten dat hij toch graag in Nederland wil blijven en hier een toekomst op wil bouwen. Het feit dat hij zijn vriendin Nicole heeft ontmoet heeft hier wel wat mee te maken. Zij delen samen de droom om een kleinschalig duurzaam bedrijf te ontwikkelen dat echt toekomstbestendig is.

Wat willen wij?

Wij willen graag groeien, maar niet op de traditionele manier. Wij dromen bijvoorbeeld niet van een nieuwe trekker, een luxere melkstal of meer hectares. Wij willen juist minder schapen gaan melken. Onze kudde heeft de genetica om duurmelken mogelijk te maken. Een schaap kan dus meerdere jaren melk geven zonder daar ieder jaar lammetjes voor te moeten krijgen. Dit is beter voor het schaap maar zorgt er ook voor dat er op jaar basis veel minder lammetjes geboren worden.

Wij dromen van een flinke groei in biodiversiteit en daarom willen wij gaan samen werken met de natuur. Wij willen de bodem opbouwen en het bodemleven flink laten groeien. Bomen en struiken aanplanten in een agroforestry systeem zodat onze schapen hier onder kunnen weiden in kruidenrijk grasland. Een kippentrekker inzetten om de mest uit elkaar te krabben in de wei waar de schapen hebben gelopen en het inzetten van loopeenden om de slakken onder controle te houden. Op deze manier hopen wij op natuurlijke wijze wormen en ziektes als leverbot tegen te gaan.

Deze manier van werken levert vanzelf ook een groei op in de diversiteit van producten die wij kunnen bieden. Wij willen naast kaas die wij op dit moment maken ook andere soorten kaas gaan maken. Ook het maken van yoghurt en schapenijs staat op de planning. Het fruit dat van de bomen en struiken komt willen wij dan weer direct verwerken in ons eigen ijs.

Tot slot willen wij het vooral niet alleen doen. Wij willen duurzame langdurige relaties opbouwen en mensen echt verbinden aan ons bedrijf. Momenteel verkopen wij nog niet direct aan de consument, dit willen wij eigenlijk zo snel mogelijk veranderen. Wij zijn trots op wat we doen en onze producten en willen dat graag delen met de mensen om ons heen. Wij willen werken aan meer transparantie op ons bedrijf en dat betekend voor ons dus ook dat mensen welkom zijn op het erf. Wij willen ook een stukje educatie en beleving kunnen bieden. Wij staan er zeker voor open om biologisch te worden, maar vertellen ons verhaal eigenlijk liever direct aan de mensen die onze producten kopen.

Maar wij dromen niet alleen van een duurzame relatie met de consument, maar ook van duurzame relaties met andere kleinschalige ondernemers die dezelfde visie hebben als wij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tuinder, fruitteler, kinderdagopvang, boerderijwinkel, horeca, etc. Wij geloven dat kleinschalige duurzame landbouw de toekomst is en willen deze ontwikkeling dan ook ondersteunen waar mogelijk door anderen de ruimte en mogelijkheden te bieden met ons mee te doen. Door een uitgebreid assortiment van producten te kunnen bieden op één erf versterken wij hopelijk ook de band die wij zo graag willen opbouwen met onze consument.

Waar zijn wij naar op zoek?

Wij zijn nu dus vooral op zoek naar een plek waar wij onze droom kunnen laten groeien.

Praktisch gezien zijn wij op zoek naar minimaal 5 ha tot maximaal 10 hectare. Wij zijn op zoek naar land wat per definitie niet geschikt is voor akkerbouw of het houden van melkkoeien. Melkschapen zijn uniek omdat zij juist op deze gronden goed gedijen en een prachtig eiwitrijk product kunnen leveren. Schapen houden niet van klei of hele natte gronden, dus daar zijn wij niet naar op zoek.

Uiteraard hebben wij een stal nodig om de schapen te melken en waar de dames in de winter en bij slecht weer warm en droog in het stro kunnen liggen. Een plek voor de boer om te wonen is ook erg belangrijk, hij woont graag dichtbij zijn schapen. Het is geen probleem als de gebouwen verouderd zijn of de stal nu nog niet geschikt is om schapen in te houden. Hier gaat onze voorkeur zelfs naar uit zodat wij het naar onze eigen zin kunnen renoveren.

Het liefst blijven wij in centraal Nederland, maar staan ook open voor andere delen van Nederland. Wij worden wel erg gelukkig van een bosrijke omgeving. Gezien wij dromen van het opbouwen van duurzame relaties met zowel consumenten als andere ondernemers is het wel handig als de locatie in de buurt van een dorp en/of stad ligt.

Graag zouden wij de mogelijkheid hebben om in te kopen in het bedrijf. Wij zouden dus graag een deel van de grond en/of de gebouwen kopen en hebben hier tot op een bepaalde hoogte ook de middelen voor.

Let wel dat dit enkel wensen zijn en geen harde eisen. Wij staan overal voor open en zijn ons bewust dat er misschien nog andere mogelijkheden zijn waar wij nog niet aan gedacht hebben. Wij zouden het fantastisch vinden als mensen contact met ons opnemen na het lezen van deze oproep. Verdere vragen beantwoorden wij graag en als iemand ons op de huidige locatie wil bezoeken dan kan dat zeker.

Met vriendelijke groet,

Gerrit Boonzaaijer
Schapenmelkerij de Horstbrande
www.horstbrande.nl
06 13 59 99 31