Duurzaam pachtcontract?

Wat heb jij voor pachtcontract? Hoeveel jaar kan jij blijven op de plek waar je zit?

Veel toekomstboeren zijn zo blij als ze eindelijk een stukje land vinden om hun droom op te verwezenlijken, dat ze snel ‘ja’ zeggen op de voorwaarden van de grondeigenaar. Hoe is dat bij jou gegaan?

Vanuit het Toekomstboeren project ‘Nieuwe Landarrangementen voor een duurzame landbouw’ kijken we hiernaar: wat voor afspraken kunnen worden gemaakt waar verpachter én pachter blij van worden?

Verpachters snappen ook wel dat jij in de bodem wilt investeren, en dat het een paar jaar duurt voordat je je klantenkring goed hebt kunnen opbouwen. Is struiken planten een optie? Bomen zelfs wellicht? Voor verpachters is het een risico om lange termijn contracten aan te bieden, zaken kunnen immers gauw veranderen. Binnen liberale pacht worden contracten vaak tot maximaal zes jaar aangeboden. Dit hoeft niet! Je kan wel degelijk binnen de liberale pacht voor langer afspreken! Verpachters zijn vaak bang dat een pachter teveel rechten krijgt, en willen het zekere voor het onzekere nemen door kort af te spreken. Dit komt echter de bedrijfsvoering van de toekomstboer niet ten goede, en heeft daarmee ook weer een mogelijk negatief effect op de plek of de verpachter.

Hugo Vernhout, rentmeester van landgoed Vilsteren, heeft samen met boeren en experts een alternatief pachtcontract bedacht, en dit laten goedkeuren door de grondkamer. Er staat in dat de boer aan duurzaamheid moet werken. Hugo: “We weten niet hoe we in de toekomst denken over duurzaamheid. Wat nu belangrijk is kan er straks weer heel anders uitzien. Daarom staat er in het contract dat pachter en verpachter ieder jaar met elkaar opnieuw de duurzaamheidscriterea kunnen bepalen.” Het contract is voor langer dan zes jaar. Als de boer aan de duurzaamheidscriterea voldoet, dan wordt het contract verlengd me dezelfde periode.

Boerin Esther Kuiler teelt groente op een landgoed, al twintig jaar. Steeds was het spannend hoe het nieuwe (steeds korte termijn) pachtcontract eruit zou zien. Voor het landgoed is het belangrijk dat de landgoed onderdelen inkomsten opleveren. Tegelijkertijd is de tuinderij een zeer mooie toevoeging aan het landgoed. Samen met een bevriende expert is er nu een contract ontwikkeld dat tot tevredenheid van het landgoed én de tuinder is. Esther: “Omdat het voor mij extreem belangrijk is, mijn hele beroep hangt er van af, was het onderhandelen soms best spannend. Het hielp mij enorm een derde persoon in te schakelen, omdat zij er verstand van heeft, maar ook omdat zij neutraler de onderhandelingen in kon gaan. Ik ben erg blij met het contract zoals het er nu ligt.”

Ben je lid van vereniging Toekomstboeren? Wij bieden jou inzage in beide genoemde contracten. Via info@toekomstboeren.nl kan je een pdf opvragen.

Heb je zelf ervaring, positief, of negatief, met pachtcontracten? Wij leren het liefst van elkaar, als je je verhaal wil delen: heel graag! De vorm is aan jou, we kunnen je bellen voor een kort interview, bijvoorbeeld, of vragen stellen per mail, wat jij het makkelijkst vindt. We houden het uiteraard anoniem als dat je wens is.