Ekoboerderij de Lingehof

Met een hele club Warmonderhoffers worden we door André Jurrius (40) meegenomen op de platte kar. Dat heeft hij wel vaker gedaan, mensen mee het land op nemen. Hij vertelt hoe hij hier is neergestreken: “Eigenlijk wilden we in het buitenland beginnen. Via allerlei omzwervingen, in Canada en als assistentbedrijfsleider op het grootste gangbare akkerbouwbedrijf van Nederland, kwamen we hier terecht, min of meer toevallig vlak naast mijn geboortegrond.”
TEKST: ROMEE MARCHAND, KLARIEN KLINGEN / FOTO: FUTURE FARMERS IN THE SPOTLIGHT

De Lingehof is een biologisch akkerbouwbedrijf, waar op ongeveer 100 hectare meer dan dertien gewassen worden verbouwd. Een bijzonder onderdeel van de vruchtwisseling is Tuinderij De Stroom, ook wel ‘de groentemeiden’ genoemd.

Drie dames pachten drie hectare land van André. Elk jaar verhuizen ze de tuinderij. Het is een bijzonder gezicht om tussen de enorme kuubskisten en big bags met oogst van De Lingehof ook kleine kistjes, groentetassen en zelfs losse groenten te koop te zien in het winkeltje.

André wil ondanks de schaal van zijn akkerbouwbedrijf liefst zoveel mogelijk lokaal afzetten. “Mijn lokale afzet is eigenlijk geheel geregeld via de tuinderij. Zij pakken de producten uit de schuur, ik heb er geen omkijken naar.”

Maar de belangrijkste reden om samen te werken is de gezelligheid. “In het begin was het hier redelijk eenzaam als biologisch producent, ik zocht wat steun. Die meiden zochten een stukje land en wij hadden land genoeg. Dat was 1+1=3, gewoon doen. Samenwerken. Volgens mij worden we er alleen maar sterker van.” In eerste instantie zaten de groentemeiden niet op het bedrijf, maar gebruikten ze alleen land van de boerderij. Toen de schuur klaar was, is al snel besloten dat ze erbij mochten komen.

Iemand vraagt of André ook bloemrijke randen heeft op zijn bedrijf. “Wil je natuurlijke vegetatie zien?” Lachend neemt hij ons mee naar het stuk van de groentemeiden. “Heeft het samenwerken ook nadelen? Ja, soms wel. Je kunt elkaar ook in de weg zitten. De tuinderij maakt over het algemeen meer onkruid dan wij akkerbouwmatig doen, dus er komt altijd wel een beetje ‘verleden’ naar boven. Maar dat is het mij wel waard. Het samenwerken zorgt ervoor dat je bedrijfsvoering makkelijker loopt. Als zij een keer iets hebben ben ik er voor hen, en andersom. En als je koffie gaat drinken heb je een ruimte vol mensen. Anders zit je daar maar in je eentje op een leeg stel banken.”

Dit portret werd eerder gepubliceerd in de bundel Land: ruimte voor nieuwe boeren. Hier te bestellen, of gratis als je lid wordt/bent van vereniging Toekomstboeren

Menu