Toekomstboeren lid van La Via Campesina!

Van 22 tot 25 maart was weer de jaarlijkse General Assembly van de European Coordination of La Via Campesina (ECVC) deze keer gehouden in Rome en de tweede keer dat we daar als Toekomstboeren bij aanwezig waren. Vorig jaar zijn we als Toekomstboeren aspirantlid geworden van de ECVC tijdens de General Assembly die we bijgewoont hebben in Parijs. Een verslag hiervan is hier te lezen: http://toekomstboeren.nl/la-via-campesina-en-toekomstboeren/

In Rome zijn we volwaardig lid geworden van ECVC en daarmee ook van La Via Campesina wereldwijd. Wij als Toekomstboeren hebben er veel aan gehad afgelopen jaar en alle andere organisaties die lid zijn in Europa zijn blij om een jonge club uit Nederland erbij te hebben!

Met de ECVC breiden we ons netwerk uit tot over de grens. Afgelopen jaar konden we als Toekomstboeren meedoen aan een aantal activiteiten van de ECVC. Afgevaardigden van ons zijn bijvoorbeeld naar de Nyeleni conferentie geweest in Roemenie, CSA conferentie in Tsjechie, agro-ecologie meeting in Engeland en een youth seminar in Spanje.

Programma
onderwerpen waar vooral de jonge boeren(<35 jaar) in Europa mee te maken krijgt. Dit zijn onderwerpen zoals toegang tot land en toegang tot de markt. Daarnaast was dit een voorbereiding voor de youth meeting tijdens de grote internationale conferentie van de wereldwijde La Via Campesina in juli. Daar zal ook een afvaardiging van Toekomstboeren heen gaan. Na de bijeenkomst over de jeugd was er ook een meeting speciaal voor vrouwen maar daarvoor hadden we helaas geen afvaardiging.

23 en 24 maart was de General assembly, de jaarlijkse algemene vergadering van de ECVC waar belangrijke onderwerpen worden besproken zoals de strategie, statuten, financien etc. Er werd gestemd over een aantal zaken zoals bijvoorbeeld een statement van de ECVC over migratie en wat dat betekend voor de landbouw. En na de stemming over ons lidmaatschap kunnen wij hierin ook ons zegje doen!

Op zaterdag 25 maart was het precies 60 jaar geleden dat het verdrag van Rome getekend is. Voor ECVC en tal van andere linkse en rechtse organisaties een goede reden om de straat op te gaan. Met alle deelnemers van de meeting zijn we ook de straat op gegaan om te demonstreren voor een beter landbouwbeleid in Europa!

Meer weten?
Wil je meer weten over La Via Campesina en/of lijkt het je leuk om hier meer betrokken bij te zijn? Er zijn per jaar verschillende activiteiten in Europa waar Toekomstboeren (vaak deels vergoed) leden heen kan sturen. In ieder geval is er 12 en 13 juni een workshop over GMO’s en patenten op zaden in Parijs waar nog iemand heen kan! Ben je geinteresseerd stuur een mailtje naar henk@toekomstboeren.nl