28 februari: Zorg voor jezelf

Op 28 februari op landgoed Roggebotstaete met impressive duurzaamgebouwd groot gebouw, met een authentieke druivenkas (waar wij in mogen zitten!), een zeer mooi dichtbegroeid voedselbos én een coole jonge gast die ons enthousiast onthaalt op zijn paradijsje vieren wij……

Toekomstboeren ledendag 2020

Aanmelden kan hier.

Programma:

10uur: Rondleiding door host Lennard Duijvesteijn

11uur: Workshops ronde 1

Fysiek sterk.Leer hoe je slim voor je lijf kunt zorgen tijdens je werk. Tuinder Todd heeft jarenlange ervaring hiermee. Fysiotherapeute  Loes van Schaijik geeft je praktische tips en oefeningen, toegespitst op agrarisch werk. Ze werkt met jouw eigen kracht als basis; ze traint jou, zodat je thuis jezelf kunt behandelen.  Met Loes van Schaijik (fysiotherapeute) en Todd Phillips (Stadsboerderij Caetshage)

Gezond bedrijf gezond mens. Hoe organiseer je een gezond bedrijf waarbij je als ondernemer ook gezond blijft? We luisteren hoe Pieter Lammerts van De Nieuwe Ronde dit aanpakt. Opgezet met het idee van 40-urige werkweek, efficiënte bedrijfsvoering en een financieel goede basis. Door Pieter Lammerts (CSA De Nieuwe Ronde), Stijn Costermans van de Groenteakker.

Financieel sterk. Hoe bepaal je een eerlijke prijs voor je product en hoe voorkom je financiële zorgen? Moniek vertelde haar leden van de CSA dat de prijs komend seizoen omhoog gaat; de reacties waren uiteenlopend. Johan vraagt 10% extra voor zijn niet biologische bomen op de StadsBomerij, dat bedrag gaat direct naar Milieudefensie. Door Moniek van Hirtum van De Vrije Akker en Johan Smits van de StadsBomerij.

12uur Workshops ronde 2

Idealen volhouden. Hoe? Hoe houdt ik het als Toekomstboer vol om te werken richting duurzame landbouw, ook wanneer de omgeving niet mee wil of de vooruitzichten somber zijn? Hoe zorg ik goed voor mezelf en voorkom ik een burnout? Lian Kasper neemt je mee in een interactieve sessie waarin je naar jezelf kijkt en van collega’s leert hoe zij het doen: met al je ambities toch in balans blijven. Met Lian Kasper

Agroecologie en bewegingsopbouw. Kunnen we samen optrekken met Extinction Rebellion? Wat wij doen als bodem opbouwende boeren is harststikke relevant in de huidige klimaatcrisis.  Hoe kunnen we dit duidelijk(er) maken? Hoe kunnen we elkaar versterken als beweging? Met Tosca Peschier (XR) en Leonardo van den Berg (Toekomstboeren)

Kleinschaligheid als waarde. Velen van ons voelen het: kleinschaligheid is fijn. Maar hoe benoem je dat nou? Doetie deed het op Éénvandaag: helder en klaar, kleinschaligheid is belangrijk. Hoe is dat voor jullie? Hoe zorg je dat je serieus genomen wordt als peasant? Hoe benoem je de waarde van jouw werk? Wat ís eigenlijk de waarde van kleinschaligheid? Met Doetie Trinks en Maria van Maanen

13uur lunch

14uur: bomen planten

Niets is beter dan een gezamenlijke activiteit om elkaar uit te horen over hoe de ander dat nou aanpakt. Hoe doe jij dat nou, goed voor jezelf zorgen? Hoe pak jij dat aan met dat onkruid? De consumenten met vragen? Combi met gezin? Tijdens het bomen planten spreek je collega toekomstboeren over van alles en nog wat in een informele setting.

Bomen planten is super urgent en relevant. Op Landgoed Roggebotstaete kunnen we daar een kleine bijdrage aan leveren. In Goed Gezelschap. Johan Smits van de Stadsbomerij en Loes van Schaijik (fysiotherapeute) geven ons tips & trics over hoe je goed kunt planten zodat de boom goed aanslaat en jij er fysiek niet slechter maar juist beter van wordt!

16uur: ALV vereniging Toekomstboeren

17uur: borrel bij het vuur

vrijdag 28 februari, landgoed Roggebotstaete, Vossemeerdijk 6, Dronten

Kinderen welkom*. Deelname gratis voor leden, €10 voor anderen. Geef je hier op, graag uiterlijk 24 februari in verband met lunch

*Denk wel aan warme kleding, de binnenruimte is tijdens de workshops in de ochtend vrij vol, buiten is wel plenty space. Het is de bedoeling dat je zelf op je kinderen let.