17 april is Internationale dag van de boerenstrijd

Vandaag (17 april) is het de Internationale Dag van de Boerenstrijd. Bijna de helft van de mensen op de wereld is kleinschalige boer. Met hun vaak agroecologische manier van produceren voorzien ze een groot deel van de bevolking van gezond eten. Maar agroecologie omvat veel meer dan alleen productie, het is ook een manier van leven en een sociale, politieke en economische manier van organiseren waarin de zorg voor mede-mensen en voor de natuur centraal staan.

In 2015 kwamen maar liefst 500 organisaties van boeren, vissers, inheemse volkeren, landloze boeren, plattelandsarbeiders en milieu- en burgerbewegingen bijeen om gezamenlijk, van onderop en vanuit verschillende werelddelen betekenis te geven aan agroecologie. Het resultaat is een document dat van grote relantie is, ook voor de Nederlandsche context.

Zo wijst de declaratie op de noodzaak van een landbouw die niet tegen maar met de natuur werkt om uit de voedselcrisis komen. Ze laat zien dat dit alleen bereikt kan worden als kleinschalige boeren en andere gemarginaliseerde groepen toegang tot land, het recht op een plek en de vrijheid voor het opbouwen van een bestaan hebben. Ook wijst ze op het gevaar dat agroecologie ge-coopteerd wordt of alleen als techniek gepromoot wordt. En hierdoor geen oog meer heeft voor de macht van grote agri-business ondernemingen, financiele stromen en kennisinstellingen die oorzaak zijn voor de crisis in ons voedselsysteem.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Boerenstrijd brengen Toekomstboeren, Boerenforum, Aseed, de Federatie van Agroecologische Boeren, Voedsel Anders, TNI, CSA-Netwerk, BD-Vereniging, Permacultuur Boeren, PAN Nederland, OtherWise, Extinction Rebellion Landbouw, Boerengroep, Pluk en andere organisaties, gezamenlijk een Nederlandse vertaling uit van de Nyeleni Declaratie voor Agroecologie.

Meer over Internationale Dag van de Boerenstrijd

Overzicht publicaties over boerenstrijd in Europa

Brief van de Europese Coordinatie van La Via Campesina naar de Europese Commissie en beleidsmakers van het GLB met de eis voor meer steun voor toekomstige en gevestigde kleinschalige boeren.

Vertaling van de Verklaring van de Rechten van Boer(inn)en van de Verenigde Naties.

Op 18 april wordt de film “A Movement in formation” uitgezonden. Deze film van La Via Campesina laat, met beelden over heel de wereld, zien hoe boeren bij elkaar komen om te strijden voor een duurzamere en rechtvaardige landbouw.