Aan de slag met Agroecologie! Van praktijk naar beweging

Dinsdag 12 januari 2021, 20:00-21:30
Livestream via Facebook @agroecologyeurope

Terugkijken: Hier het eerste deel van de webinar en hier het tweede deel van de webinar.

In Nederland ontpoppen zich steeds meer initiatieven van boeren en burgers. Ze willen meer dan wordt aangedragen door overheden. Ze willen een landbouw die minder schadelijk is voor het milieu en die gezonder voedsel voortbrengt. Een landbouw die de natuur en het leven van boeren en burgers kan verrijken. Deze initiatieven zijn divers. Het zijn tuinders die burgers zelf laten oogsten, melkveehouders die bomen en kruiden in de wei planten, akkerbouwers die direct aan lokale bakkers leveren, boerderijen waarin burgers aandeelhouders worden en meer. Samen vormen ze de beweging voor agroecologie.

In agroecologie wordt vooruitgang niet gezocht in meer winst of productie maar in het verbeteren van samenwerkingen tussen boeren, burgers en de natuur. Agroecologie zet zich niet alleen in voor natuurinclusief boeren maar ook voor toegang tot land, solidaire markten en de emancipatie van boeren en andere gemarginaliseerde groepen.

Op dinsdag 12 januari nemen we je mee op een ontdekkingsreis in de agroecologie. Samen met diverse initiatieven verkennen we hoe verschillende principes van agroecologie in de praktijk worden gebracht, wat de uitdagingen zijn en hoe we toe kunnen werken naar systeemverandering. Ben je benieuwd naar agroecologie? Of wil je ermee aan de slag? Mis deze webinar dan niet!

Webinar georganiseerd door Toekomstboeren, Voedsel Anders en de Federatie van Agroecologische Boerenorganisaties. De webinar wordt gesponsord door Agroecology Europe.

Dinsdag 12 januari 2021 | 20:00-21:30 | Livestream via Facebook @agroecologyeurope

Hier het evenement om te delen met vrienden

Sprekers

Piet van IJzendoorn is voorzitter van de vereniging van Biodynamische landbouw en oprichter van de Zonnehoeve, een landbouwcollectief met akkerbouw, melkvee, tuinderij, bakkerij, zorg en webwinkel.

Doetie Trinks runt een kleinschalige geitenhouderij waar ze met behulp van micro-organismen de bodem en geiten gezond houdt. Voor haar kaas, die ze zelf maakt en vermarkt, heeft ze meerdere prijzen gewonnen.  Op de biobeurs won ze de prijs voor meest succesvolle nieuwkomende boer.

Jolke de Moel is bestuurslid van Toekomstboeren en tuinder op de Kattendorfer Hof. Met 700 oogstaandeelhouders, winkels in grote steden en een assortiment van zuivel, vlees, graan en groente is de Kattendorfer Hof een van de grootste CSA-boerderij in Europa.

Alies Fernhout was tuinder op zorgboerderij De Boterbloem in de Luktemeer. Sinds 2017 voert ze samen met anderen van Platform Behoud Luktemeer een felle strijd tegen de gemeente Amsterdam voor het behoud van de historische boerderij en omliggende grond.

Kees van Veluw is agroecoloog aan de Wageningen Universiteit en het Louis Bolk InstituutOok is hij voorzitter van de consumentenvereniging van de biologische boerderij Veld en Beek dat met een uniek zelfbedieningssysteem werkt en  waar leden aandeelhouder worden in de veestapel door ‘koedelen’ te kopen.

Moderatie door Klarien Klingen (CSA de Wilde Peen, Toekomstboeren, Federatie van Agroecologische Boerenorganisaties)

Aanmelden is niet nodig. De webinar wordt uitgezonden via een livestream op Facebook. Klik hier om de livestream te volgen, of ga naar de Facebook pagina van Agroecology Europe. Mensen zonder een Facebook account kunnen de webinar ook volgen (via bovenstaande links), maar helaas geen vragen stellen. De webinar wordt opgenomen en is later terug te kijken via Voedselanders.nl.