Cursus Agro-ecologie in Praktijk door Ommuurde Tuin

8 donderdagen (in jan, feb, mrt, apr) + 2 excursiedagen + stage op tuinderij naar keuze.

De nederlandstalige cursus van 4 maanden (8 lesdagen & 2 excursiedagen) is speciaal ontwikkeld voor ’toekomstboeren’: mensen die ervan dromen om ’t roer om te gooien en (in de toekomst) een biologische tuinderij te starten. Meer info & aanmdelden: ommuurdetuin.nl/cursus

 1. De start & Rondleiding op de Ommuurde Tuin. donderdag 9 jan 2020
  Hoe start je – stap voor stap – een rendabele, kleinschalige biologische tuinderij op? Esther Kuiler vertelt haar verhaal hoe ze in 1999 is begonnen en stap voor stap een rendabele, kleinschalige tuinderij heeft opgezet waar ze nu haal volledige inkomen uit kan halen. Uiteraard zullen we een rondleiding krijgen op ’t bedrijf.

 2. Bodem & (bokashi) compost. donderdag 23 jan 2020
  Hoe bouw je een gezonde bodem op en hoe lees je een bodemanalyse? (Bodem ecosysteem, mineralen, nutrienten etc). Hoeveel (plantaardige) bemesting gebruik je op de tuin en hoe bereken je dit?
  Op de Ommuurde Tuin hebben we via goed bodembeheer de organische stof van 0.2% naar ruim 8% gekregen. Wij gaan jou leren hoe je dit doet. Ook gaan we in op ’t maken van compost en bokashi compost: de nieuwste methode waar steeds meer tuinders naar over stappen. In de middag gaan we op excursie naar het WereldBodemMuserum (ISRIC) op de campus Wageningen University waar we een rondleiding krijgen langs verschillende bodems van de wereld.

 3. Teeltplan, vruchtwisseling & groenbemesters. donderdag 6 febr 2020
  Hoe maak je een teeltplan met (veel verschillende soorten) groenten, fruit, kruiden en bloemen? Hoe zorg je voor een gezonde vruchtwisseling? Hoe zorg je dat je altijd genoeg kan oogsten voor je pakketten / de verkoop? Wij geven uitleg en opdrachten, zodat jullie zelf kunnen oefenen met het maken van een teeltplan. Ook zullen we verschillende groenbemesters behandelen: welke soorten kan je toepassen? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende groenbemesters?

 4. Zaden, pootgoed & plantgoed. donderdag 20 febr 2020
  Waar haal je zaden, pootgoed en plantgoed en hoe kan je zelf zaden vermeerderen? Aan ’t eind van de dag hebben we een excursie naar de zadenbank van de Wageningen University, het CGN. Dr. Chris Kik zal ons vertellen over oude rassen, het belang van genetische biodiversiteit en de Oranje Lijst van de Oerakker, gevolgd door een korte excursie in de genenbank van ’t CGN.

 5. Ziekten, plagen & biologische bestrijding. donderdag 5 maart 2020
  Wat doe je als biologisch tuinder tegen ziekten en plagen zoals slakken, nematoden, trips, luis, witte vlieg, phytophtera of coloradokevers? Leer schade herkennen en weet welke natuurlijke vijanden je in kan zetten tegen verschillende plagen. We laten zien wat wij ’t jaar door allemaal tegen komen in de tuin en wat we er tegen doen. Aan ’t eind van de dag zal Marieke Smit, onderzoeker bij Entocare, een lezing geven over biologische bestrijding. Jullie kunnen de biologische bestrijders dan met eigen ogen (onder de microscoop) bekijken!

 6. Gereedschap, machines en irrigatie. donderdag 26 maart 2020
  Wat is onze ervaring met verschillende soorten gereedschap / zaaimachine / freesmachine op een kleinschalig bedrijf? Welke soorten beregening gebruik je bij welke teelten?
  Inkomen & Community Supported Agriculture (CSA). Hoe haal je een inkomen uit een kleinschalige tuinderij en hoe kom je aan ‘oogstaandeelhouders’? Inclusief filmvertoning “Wij Oogsten Hier Geluk” over CSA in Nederland en een meet & greet met de maker: Jildou Friso!

 7. Praktische zaken. donderdag 9 april 2020
  Praktische dingen als: hoe wordt je ZZP’er, hoe gaat dat met de belasting, administratie of certificatie zoals SKAL? Wat is de Kleine Ondernemers Regeling?
  Toegang tot land voor nieuwkomers in de landbouw. Ook zullen we het onderwerp ’toegang tot land’ bespreken. Stel: je wilt een tuinderij beginnen, maar je komt uit de stad en hebt geen 80.000 euro op de bank om 1 hectare land te kunnen kopen. Hoe hebben andere ‘nieuwkomers’ in de landbouw dat aangepakt en waar moet je op letten?
  Landbouw & Zorg. In de middag gaan we in op Landbouw & Zorg. Gastspreker Jan de Jonge combineert landbouw met zorg. Hij werkt inmiddels alweer zo’n 5 jaar jaar in de Ommuurde Tuin met zorgvragers. Wat komt daar allemaal bij kijken?

 8. Inspiratiedag. donderdag 16 april 2020
  Op deze laatste dag presenteert iedereen zijn/haar dromen en plannen voor de toekomst. We bespreken elkaars teeltplan en delen ideeen. De vereniging Toekomstboeren komt langs met inspirerende verhalen over ‘Toekomstboeren’ die een bio-tuinderij zijn gestart, het werk van de vereniging, van La Via Campesina en hoe ze de positie van de (toekomst)boer versterken. We sluiten af met een kampvuur, een grote pan soep, een lekker drankje en natuurlijk uitreiking van de certificaten!

Meer info & aanmelden: ommuurdetuin.nl/cursus