Werkplaats Agroecologie

Werkplaats Agroecologie draagt bij aan de ontwikkeling, professionalisering en verspreiding van agroecologische vernieuwingen. De werkplaats is een plek om te experimenteren, uit te wisselen, ontwerpen en bouwen. De vernieuwingen, ervaringen en aspiraties van boeren staan voorop. Maar er wordt ook samengewerkt met wetenschappers en andere deskundigen. Hou de Boerenvuren in de gaten of sluit je aan bij een van de werkplaats groepen:

Werkplaats Agroecologie op de Boerenlandbouw Conferentie: Wiedbed gemaakt van twee rolstoelen.

No-Dig
No-dig (letterlijk ‘niet graven’) is een aanpak waarbij de grond niet wordt gekeerd, maar waar wordt geïnvesteerd in het verrijken van het bodemleven. In het No-Dig collectief worden principes en praktijken van no-dig besproken. Zo worden er lezingen en workshops georganiseerd. Er is speciale aandacht voor hoe no-dig toekomstboeren kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, het verminderen van arbeid en het beheersen van spontane vegetatie (onkruid).

Eigen opkweek en lokale variëteiten
Omdat het goedkoop is, is het kopen van plantjes al lange tijd de normaal bij het telen van groenten en andere gewassen. Helaas moet bij het verkrijgen van deze planten vaak wel lange afstanden worden gemaakt, gaat het ten koste van onze boerenautonomie en van onze capaciteit om zelf variëteiten zelf te veredelen. Ook worden van waarbij arbeidsomstandigheden . Binnen deze groep experimenteren we met manieren die zelf opkweken weer aantrekkelijk maken.

Werkplaats Agroecologie op de Boerenlandbouw Conferentie: Multi-draadschoffel

Kleinschalige machines
Machines voor kleinschalige, agroecologisch landbouw zijn er nog weinig . Hoe kunnen we machines bouwen die duurzaam zijn en het werk van boeren verlichten? De werkplaats is een plek om deze te ontwikkelen en uit te wisselen. Voorbeelden zijn: oude rolstoelen omgebouwd tot wiedbed, draadschoffels en houten constructies die werken op paardentractie. Hiermee werken we samen met het Vlaamse Boer-Bricoleur.

Menu