Toekomstboeren Werkplaats voor Agroecologie

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC_3620-kopie-1024x740.jpg

Geïnspireerd door Farmhack UK, Atelier Paysan, Boer Bricoleur en vele creatieve knutselaars en bouwers werken wij aan zelfbouw technieken om de landbouw mensvriendelijker, fossiel vrijer, en autonomer te maken. Doe je mee? In deze Signal groep wisselen we praktijken, ideeën, vragen en voorbeelden uit.

Het idee achter de Werkplaats Agroecologie is ontstaan uit de observatie dat veel boeren en tuinders op kleine schaal experimenteren met natuurgerichte landbouwpraktijken. Deze praktijken zullen steeds belangrijker worden in de toekomst, maar zijn nu nog vaak niet volwassen. Als gevolg hiervan gebeuren veel experimenten in Nederland onder de radar, ad-hoc of zijn ze ondergefinancierd.

Voorlopig richt de Werkplaats Agroecologie zich op 3 thema’s: zelf veenvrij opkweken, no-dig tuinbouw en kleinschalige werktuigen. Door de komende jaren deze drie thema’s verder uit te diepen willen we van de Werkplaats Agroecologie een zelf lerend netwerk maken waarin de boerenkennis centraal staat, maar ook wordt samengewerkt met wetenschappers, ontwerpers, ambachtsmensen en andere geïnteresseerden.

No-Dig
No-dig (letterlijk ‘niet graven’) is een aanpak waarbij de grond niet wordt gekeerd, maar waar wordt geïnvesteerd in het verrijken van het bodemleven. In het No-Dig collectief worden principes en praktijken van no-dig besproken. Zo worden er lezingen en workshops georganiseerd. Er is speciale aandacht voor hoe no-dig toekomstboeren kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, het verminderen van arbeid en het beheersen van spontane vegetatie (onkruid).

Eigen opkweek
Omdat het goedkoop is, is het kopen van plantjes al lange tijd de normaal bij het telen van groenten en andere gewassen. Helaas moet bij het verkrijgen van deze planten vaak wel lange afstanden worden gemaakt, gaat het ten koste van onze boerenautonomie en van onze capaciteit om zelf variëteiten zelf te veredelen. Ook worden van waarbij arbeidsomstandigheden . Binnen deze groep experimenteren we met manieren die zelf opkweken weer aantrekkelijk maken.

Kleinschalige machines
Machines voor kleinschalige, agroecologisch landbouw zijn er nog weinig. Hoe kunnen we machines bouwen die duurzaam zijn en het werk van boeren verlichten? De werkplaats is een plek om deze te ontwikkelen en uit te wisselen. Voorbeelden zijn: oude rolstoelen omgebouwd tot wiedbed, draadschoffels en houten constructies die werken op paardentractie. Hiermee werken we samen met het Vlaamse Boer-Bricoleur

Wat we tot nu toe vanuit de Toekomstboeren werkplaats voor agroecologie hebben gebouwd is:

  • een kiemkast
  • een compost keerder
  • een grid markeerder
  • potgrond zeef
  • er wordt gewerkt aan een compost verspreider

Publicaties

Voor drie thema’s hebben we de eerste ontwikkelingen en bevindingen op papier gezet: zelf veenvrij opkweken, no-dig tuinbouw en kleinschalige werktuigen. Deze bundeling van drie mini-publicaties is uitgebracht binnen het project VoedselVisie. Het is het resultaat van een serie boerenvuren, bedrijfsbezoeken en workshops tijdens de boerenlandbouw- en toekomstboerenconferentie. 

Activiteiten

Zie ook Agroecologisch atelier voor meer achtergrond info en hier een overzicht van de werkplaats gerelateerde activiteiten tot nu toe.

Menu