GEZOCHT: Coaches / Begeleiders voor intervisie bij agro-ecologische boerderijen/tuinderijen

Ben jij coach of heb je een coachings- of begeleidingsachtergrond en wil je je graag inzetten voor het verder brengen van onze agro-ecologische beweging? Dan ben je van harte welkom om je te voegen bij de groeiende groep enthousiaste, betrokken burgers in onze beweging. Als jij lid bent van een CSA, is dat helemaal geweldig, dan vergroot je de betrokkenheid binnen jouw lokale organisatie én verbind je jouw kennis en ervaring met onze praktijk. Als je geen ervaring hebt, maar je wel graag inzet voor de goede zaak, ook dan verwelkomen we je aanmelding!

LET OP! De coaches kunnen zeker ook niet-boeren zijn! Fijn als je deze uitnodiging doorstuurt naar mensen om jouw boerderij heen, denk aan klanten, bijvoorbeeld.

Wat we vragen
Binnen de Federatie van Agroecologische Boeren zijn we bezig met het opzetten van een proces voor lerende netwerken waarbij we gebruik maken van collegiale toetsing zoals de BD-vereniging dit al jaren gebruikt. Met een groep van zes boeren kijk je met een betrokken blik naar elkaars boerderijen/tuinderijen aan de hand van de principes van Nyeleni.

Hoe gaan andere boeren om met de vragen die jij tegenkomt in je werk? Hoe zorg je ervoor dat je, in de veelheid van dingen die moeten gebeuren, aandacht blijft geven aan de belangrijkste zaken? Hoe kun je de samenwerking verbeteren? Hoe betrek je burger/consument? Hoe vertel je bezoekers over jouw relatie met al het leven op aarde zonder zweverig te worden?

Deze processen zijn gevoelig, intiem en soms lastig met vertrouwelijke aspecten; ze vragen om begeleiding van betrokken en bekwame mensen. Wij bieden je een eerste training aan waarbij we op een agro-ecologische boerderij gaan oefenen met begeleidingstechnieken, casussen en de praktijk van de plek. Deze training wordt verzorgd door Joke Bloksma, die jarenlange ervaring heeft in het opleiden en begeleiden van coaches bij de BD-vereniging. Vervolgens krijg je in tweetallen een groep van zes boerderijen/tuinderijen toegewezen waar we de komende twee jaar mee aan de slag gaan om te oefenen. Je wordt gedurende deze periode begeleid op afstand en we organiseren meerdere terugkommomenten, zowel online als fysiek.

Eén ronde collegiale toetsing duurt twee jaar met zes boerderijen, waarbij je ieder jaar drie boerderijen onder de loep neemt en iedere keer zijn mensen van alle deelnemende boerderijen aanwezig op de betreffende plek. Het proces op de boerderij neemt meestal een uur of zes in beslag, daarnaast is er wat voorbereidingstijd en afrondingstijd nodig.

Praktisch
Training: maandag 20 november van 13:00 – 20:00 uur op de Kleine Aarde in Boxtel
Kosten: geen
Aanmelding en vragen: els.hegger@gmail.com