In januari 2023 is de Biobeurs half online en half fysiek.
In het online deel is er de workshop Solidaire Betaling door Elske Hageraats, link volgt.
In het fysieke deel zijn twee workshops die Toekomstboeren mede organiseert:
De kortste keten: community supported agriculture (CSA) voor robuuste landbouw
Wat als we de tussenschakels van de voedselketen weglaten en directe afspraken maken tussen boer en burger? De CSA beweging in Nederland blijft groeien: er zijn nu tweehonderd CSA’s waar consumenten zich voor het hele seizoen financieel verbinden met de landbouw. Hoe gaat dat in z’n werk? Hoe kun je op die manier een goed inkomen verdienen als boer? Hoe organiseer je het, met al die betrokken burgers erbij?
Met:
Klarien Klingen – Toekomstboeren en CSA de Wilde Peen Ede
Siem Ottenheim – CSA Eet Meerbosch Nijmegen
Donderdag 19 januari 15-16 uur in de Brabanthallen
Klik hier voor meer info
Bioboer zoekt Bioboer: bedrijfsovername en starten
Bioboer zoekt bioboer: nieuwe boeren zijn enthousiast voor de landbouw en ervaren ondernemers willen best graag ruimte bieden. Doe mee met deze inspirerende bijeenkomst over bedrijfsovername of starten. In deze workshop drie aansprekende voorbeelden van overname en start van nieuwe boeren en tuinders – succesvolle overdracht, nieuwe opvolging en eigen start.
Kom aansluitend ook speeddaten in de Bioboer zoekt Bioboer live speeddatesessie van Landgilde, Toekomstboeren, NAJK en LTO. Stel jouw vraag in de speeddate en ontmoet hier je eigen toekomstboer of ervaren ondernemer waar jij kan starten.
Met:
Eke Folkerts – NAJK
Klarien Klingen – Toekomstboeren
diverse boeren en tuinders –
Gespreksleider
Maria van Boxtel – Landgilde
Donderdag 19 januari , 10.00 – 11.30, Workshopruimte A
Vanuit Bioboer zoekt Bioboer kunnen we leden van vereniging Toekomstboeren een beperkt aantal vrijkaartjes bieden. Stuur hiervoor een mailtje naar info@toekomstboeren.nl
Toekomstboeren, een eerlijk verdienmodel
Duurzame landbouw kan niet zonder een eerlijk inkomen voor de boer. Wist je dat we in Nederland sinds 1950 gemiddeld 14 boerderijen per dag verliezen? En dat de helft van alle boeren in Nederland op het moment een inkomen onder het minimuminkomen verdient?
Wil jij een tuinderij / boerderij starten, maar heb je geen idee hoe je er een boterham mee kan verdienen? Of ben je al boer en wil je weten hoe je een eerlijke prijs kan krijgen voor je werk? In haar boek Eerlijk Loon gaat Elske Hageraats – die zelf de helft van het minimuminkomen verdiende als tuinder – op onderzoek uit: in deze workshop geeft ze toelichting op huidige ontwikkelingen.
Spreker
Elske Hageraats – bio-tuinder en schrijver van ‘Eerlijk Loon’
Dinsdag 17 januari 11:30 – 12:00 online. Klik hier voor meer info