Boeren en wonen op de Oarsprong

Geïnspireerd tijdens de agro-ecologie training wil ik een plek bieden aan één of twee (jonge) agro-ecologische boeren om te gaan ‘boeren’ op onze (voormalige) boerderij met 2ha natuurrijk erf, tuin, bos en (nu) weiland.

Op boerderij de Oarsprong (Tynje, Frl.) is de mens(heid) gast in de natuur; dit ligt dan ook aan de basis voor gebruik van de grond/de plek. Om te voorkómen dat we het hier levende wild (voorgoed) wegjagen, willen we op bescheiden wijze wonen en werken met een kleine groep. Op dit moment wonen er 4 mensen.

Op de grond staan de goeddeels gerenoveerde boerderij met water, elektra en warmtepomp, maar zonder riolering, een voormalige kas als frame voor 36 zonnepanelen, een schuur met paardenstal, een houten schuur, en een voormalig schaftkeetje in het bos. We zijn bezig met het ontginnen van een bescheiden moestuin voor 3-4 personen naast de voormalige kas waarvan de zuidkant als kas wordt gebruikt en de overige ruimte bedoeld is als buitenverblijfsruimte/buitenkeuken. Van de grond is momenteel 1 ha in gebruik als erf, tuin, bos en kampeer-/activiteitenweide, en 1 ha als weiland voor het Groninger paard.

Voor de nieuwe tuinder(s) denken we 0,15- 0,25 ha van het weiland beschikbaar te kunnen maken ten behoeve van groenteteelt, maar ook in het bosje – waar jaarlijks een ree haar kraamkamer heeft – zou wat bescheiden aanplant of bijsturing mogelijk zijn. Werken en wonen kunnen op de Oarsprong worden gecombineerd.

Overige gewenste bedrijvigheid zijn een eetcafé, film, muziek, lezingen en een kleine biowinkel bedoeld om ook de ‘mienskip’ te betrekken bij leven in samenhang met de natuur. Daarnaast zou ‘zorg’ deel kunnen uitmaken van de activiteiten op de Oarsprong.

Heb je belangstelling? stuur dan een e-mail met uitgebreide informatie over wie je bent en wat je zou willen.

Hartelijke groet voor nu!
Annemarie
mail@ecostee.nl