9 maart Boerenvuur Heerlijke Land Nijmegen: Degrowth en Voedselsysteem transformatie

Heb je wel eens het gevoel dat je tegen de stroom in zwemt? Als boeren die werken naar een toekomst van overvloed en sociale rechtvaardigheid, willen we het juiste doen. Maar vaak kan het voelen alsof de rest van de samenleving en economie je tegenwerkt. Soms offer je je lichaam op, soms je principes. En tijd om te reflecteren is er maar weinig. 

Locatie: Het Heerlijke Land, Sint Jacobsweg 13a, 6581 KM Malden
Datum: 9 maart 2024
Tijd: 13:30 – 20:00

Dit Boerenvuur stond in het teken van ‘Degrowth en Voedselsysteem transformatie’ voor agroecologische boeren. Tijdens deze middag bespraken we gezamenlijk hoe we tot niet op groei gebaseerde voedselsystemen zouden kunnen komen. Daarnaast bood het boerenvuur de ruimte en het gereedschap om in het gezelschap van mede-toekomstboeren de tijd te nemen voor deze reflectie, op wat ons tegenwerkt en hoe het anders kan.

Programma
13.30 Aankomst op de tuin, koffie en thee
13.45 Gezamenlijke klus in de tuin
15.00 Pauze, koffie/thee/koek, het vuur gaat aan
15.30 – 17.30 Workshop ‘Degrowth en Voedselsysteem transformatie’
17.30 – 20.00 Potluck* en napraten

Meer informatie over de workshop ‘Degrowth en Voedselsysteem transformatie’
De workshop, ‘Degrowth en Voedselsysteem transformatie’ was integraal onderdeel van dit Boerenvuur. Deze workshop is ontwikkeld door een team PhD studenten van Copernicus Institute, Utrecht Universiteit en bestaat uit een twee- tot vier uur durend proces waarin deelnemers onbevangen en kritisch nadenken over voedselsystemen en hun relatie tot de op groei gebaseerde economie. Het doel van de workshop was dat de deelnemers nadenken over de verbanden tussen de strijd voor meer rechtvaardige en ecologisch leefbare voedselsystemen en de kernideeën van een degrowth transformatie. Op die manier kunnen ze nadenken over strategieën om de obstakels te overwinnen die een transformatie van het voedselsysteem in de weg staan en die geworteld zijn in het huidige streven van samenlevingen naar eindeloze economische groei. De workshop integreerde creatieve en interactieve trainingsmethoden om reflecties en discussies in verschillende groepssettings te motiveren met casuspresentaties en interactieve activiteiten. 
Lees hier meer.