Online meetup: uitdagingen in de landbouw-commons, hoe lossen we die op?
Misschien ken je de ‘commons’ vooral van creative commons of Wikipedia. Wist je ook dat er verschillende boeren bezig zijn om hun bedrijf als een commons te runnen, waarbij het onder andere niet nodig is zelf grond te bezitten? En waarbij je met de gemeenschap samen zorgt voor goed rentmeesterschap van het land, zodat het ook voor de toekomstige generaties waardevol is. En dan bedoelen we waardevol in termen van biodiversiteit, een gezonde bodem, schoon water én gezonde voedselproductie. Voor voedselbossen en agroforestry is dit een ontzettend belangrijk onderwerp.
Een voorbeeld van zo’n jonge boer die daarmee bezig is, is Howard Koster. Hij is met zijn partner en inmiddels eerste kindje neergestreken op burgerboerderij de Biesterhof, met grond die is aangekocht door Land van Ons. Doordat ons huidige systeem helemaal niet meer is ingericht op commons en langetermijn denken, lopen zij ook tegen verschillende uitdagingen aan. Een voorbeeld is wat voor pachtcontract zij aan willen gaan. Een superinteressante case study dus, waar jij bij kunt zijn!
Howard gaat in gesprek met Damaris Matthijsen (transitiebegeleider naar een mens- en Aardewaardige samenleving, trainer, docent en schrijver van het boek Vrij, Gelijk & Samenleven), Evert van Harn (Stichting Grond van Bestaan) en Maria van Boxtel (Land & Co en specialist op het gebied van voor landbouwcommons relevante regelgeving). Samen kijken zij naar:
- Wat is de huidige situatie?
- Wat is het ideaalplaatje?
- Wat is er binnen de huidige regelgeving mogelijk voor dit ideaalplaatje (en waar zitten mogelijk nog kansen binnen die regelgeving?
Kortom: ben jij geïnteresseerd in landbouw commons, uit interesse, omdat je er een op wilt richten, of omdat je een ‘commoner’ wilt worden, dan wil je deze online meetup echt niet missen!
Praktisch:
- Donderdag 23 maart
- 10:00-12:00 (het laatste half uur is gereserveerd voor het stellen van vragen)
- Online
- Stuur een mail naar pablo.vanneste@wur.nl om de zoomlink te ontvangen.
- Graag verspreiden!