**Succesvol** De ‘Proeftuin van Linschoten’ zoekt tuinders en stagiaires **Succesvol**

De ‘Corona-crisis’ zette ons, Dick Haan en Natascha Boel, aan het denken over de manier waarop wij zélf kunnen bijdragen aan een duurzamere en socialere wereld. Meer zelfvoorzienend leven (o.a. door het aanleggen van een moestuin) leek ons al een stap in de goeie richting. Wij wonen op het mooie historische ‘Landgoed Linschoten’ middenin het Groene Hart en het toeval wilde dat er voor de oude perenboomgaard naast ons huis een nieuwe bestemming werd gezocht. En daarmee werd ‘De Proeftuin van Linschoten’ geboren!

Wij willen de perenboomgaard van 1,6 ha omvormen tot een eetbaar landschap met hierin een biologische (CSA) tuinderij. Verbinding tussen mens, natuur en landbouw is het hoofddoel van ons plan. In ‘De Proeftuin’ komt ook een landgoedwinkeltje, een theetuin en 2 kleine eco-lodges. 

Het oppervlak voor wisselteelt bedraagt 2.500 m2. Daarnaast is er volop ruimte voor vaste gewassen, fruit- en notenbomen. Dit jaar zullen alle voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden om de tuinderij gereed te maken voor de eerste teelt in 2023 (en wellicht nog een late teelt in 2022). 

Wij zijn als initiatiefnemers van dit project zelf geen tuinders. Daarom zoeken wij 2 ervaren tuinders, ieder voor 2 à 3 dagen per week, met veel kennis van biologische groenteteelt en affiniteit met niet kerende grondbewerking, permacultuur en biologisch intensieve teelt zoals beschreven in ‘The Market Gardener’.