‘Biologisch? Dat vinden wij gewoon vanzelfsprekend’.
Op een vrijdagochtend neem ik het pontje over de Rijn vanuit Wageningen, op weg naar de tuinderij in Hemmen. Ik kom aan in een prachtige natuurrijke omgeving en hoor overal vogels om me heen. Na een paar kilometer fietsen kom ik aan bij de tuinderij van Angelien, Welmoet en Linde: Tuinderij de Stroom.
DOOR: Natasja Davidse
Ik maak kennis met Angelien, een enthousiaste vrouw en één van de oprichters van de tuinderij. Ze vertelt me over de tuinderij en het ontstaan ervan. Zowel Angelien als ook Welmoet hebben eerst een opleiding milieukunde gedaan, op dat moment nog geheel zonder plannen om tuinder te worden. Beide zijn pas in aanraking gekomen met de tuinbouw na het afronden van de opleiding. Ze kwamen elkaar tegen tijdens een stage op tuinderij Land en Boschzigt. Na hier een paar jaar gewerkt en vooral ook veel geleerd te hebben, ontstond het verlangen naar meer uitdaging: het idee voor een eigen tuinderij. Later is Linde hierbij gekomen; gestart als stagiaire en niet meer weggegaan!
Waar veel beginnend boeren tegen moeilijkheden aanlopen in hun toegang tot land door de hoge land prijzen, hebben de vrouwen van tuinderij de Stroom een manier gevonden om land te pachten en low budget te kunnen beginnen. Na een tijdje rondkijken naar andere stukken land, vonden ze het Landgoed Hemmen en dat voelt meteen goed: ‘‘hier klopte het gewoon’’. Ze hebben gekozen voor een bijzondere constructie; ze huren een klein perceel van het particuliere Landgoed Hemmen. Het andere perceel is in gebruik door het akkerbouwbedrijf van Ekoboerderij de Lingehof. Dit zorgt voor een intensieve samenwerking tussen de twee bedrijven; het perceel van de tuinderij wordt ieder jaar gewisseld, om vruchtwisseling te stimuleren. Ook verricht de akkerbouwer soms loonwerk voor de tuinderij, zoals mest rijden en vlak leggen. Daarnaast worden producten van de akkerbouwer ingekocht voor in de groentepakketten.
Op de vraag waarom ze voor biologische groente productie hebben gekozen, antwoord Angelien: ‘’Biologisch? Dat vinden wij gewoon vanzelfsprekend. Spuiten, dat zouden we nooit doen, we zouden nooit een niet-biologische boerderij zijn begonnen.” Ze maken dan ook geen gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
Naast de zorg voor de natuur, is ook het sociale aspect heel belangrijk op de tuinderij. Er zijn verschillende vrijwilligers betrokken bij de tuinderij, waarvan sommige al jaren lang. Dat zorgt voor gezelligheid en dat omarmen de dames dan ook. Angelien benadrukt in het gesprek dat ze ook echt de tijd nemen voor dingen als samen koffie drinken, omdat ze dat belangrijk vinden. Ook merk ik tijdens het gesprek dat de vrouwen zeker gevoel voor humor hebben, wat je ook terug ziet wanneer je een kijkje neemt op de facebook pagina van de tuinderij. –>
De dames telen op 3 hectare een grote verscheidenheid aan groenten voor de groentepakketten en hun boerderijwinkel ‘de groentestek’. De meeste groenten groeien buiten, maar er is ook een tunnelkas waarin groenten als paprika, mais en tomaten worden geteeld in de zomer.
Biologisch fruit wordt ingekocht, waardoor de Stroom zowel groente- fruit, alsook combi pakketten aanbiedt. En dit is een succes: op dit moment levert de tuinderij wekelijks bijna 500 pakketten in de omgeving van Wageningen, Arnhem en Nijmegen!
De vrouwen hebben dus genoeg te doen, want de groenten worden geoogst met de hand. Dat is arbeidsintensief, maar het zorgt voor mooie en lekkere groenten. En dat is het belangrijkst.