Derde Europese CSA conferentie in Ostrava

Afgelopen week vond de derde Europese CSA conferentie plaats in Ostrava, Tsjechie. Toekomstboeren was erbij! Jildou van Toekomstboeren en Jolke van CSA de Eemstadboerderij in Amersfoort reisden af naar Praag en verder.

Honderdvijftig deelnemers uit 25 landen kwamen naar Ostrava, uitgenodigd door Urgenci, het internationale netwerk voor community supported agriculture. Het werd een bijeenkomst vol creatieve workshops, soms spontaan ter plekke nog georganiseerd door deelnemers. Tussen de w20160918_100746orkshops en plenaire sessies door was er tijd om samen te eten, heerlijk bereid door een team van vrijwilligers van Food not Bombs. ’s Avonds ging het feest door, met live muziek en guerrilla gardening. Er werd ook een zadenruil georganiseerd, en een prachtige mandala gecreeerd. Jolke nam een hand vol zaden uit de mandala mee naar huis, die hopelijk volgend jaar op de Eemstadboerderij  gezaaid kunnen worden.

Urgenci timmert hard aan de weg om hun netwerk in Europa te versterken, en daar dragen de verschillende nationale netwerken aan bij. Urgenci verbindt en ondersteunt deze netwerken in de projecten die ze organiseren; zo werkten ze afgelopen jaar aan trainings modules voor boeren en consumenten over het opzetten van een csa bedrijf. Toekomstboeren wil graag bijdragen aan de Nederlandse beweging, daarom is Jildou lid geworden van de werkgroep voor training, educatie en agroecology. Jolke is bovendien lid geworden van de kernel; het kern organisatie team van Urgenci! Op deze manier kunnen we Urgenci steunen in het werk dat zij doen, en bovendien alles wat Urgenci te bieden heeft doorgeven aan onze leden. Zoals Jocelyn Parot van Urgenci zegt: “The seeds we all brought back home14311201_999655453476697_5354737644235552201_o symbolise the joint projects we plan to cultivate between now and the 4th European meeting.” Een project is alvast de documentaire ‘Wij oogsten hier geluk’, een portret van verschillende CSA boeren in Nederland.

Het was ontzettend inspirerend om te merken hoe iedereen zich verbonden voelde door het gedeelde enthousiasme voor csa al model voor vernieuwende landbouw. Tijdens de conferentie werkten we aan een gezamenlijke declaratie voor CSA; een belangrijke stap in de ontwikkeling van het netwerk en de lobby voor beter beleid.

ostrava_group-picture_tw_300dpi

Wil je ook lid worden? Zie hier een overzicht van de werkgroepen en contactpersonen. Je kunt Urgenci ook steunen door een financiele bijdrage te doen in de vorm van een lidmaatschap. Meer weten over de conferentie en wat Toekomstboeren hiermee wil gaan doen? Neem contact op met Jildou, via info@toekomstboeren.nl.