Alle info over Solidaire Betaling en het boek Eerlijk Loon vind je op de website van Elske: agro-ecologie.nu
Over het boekje
Volgens het CBS verliezen we sinds 1950 gemiddeld 14 boerderijen per dag in Nederland. Die afname komt niet omdat we een gebrek hebben aan goede infrastructuur, goede educatie of techniek – Nederland blinkt daar zelfs in uit. Het gaat om het financiële aspect: de kosten stijgen en ons inkomen is heel laag, vaak zelfs onder het minimumloon. Daardoor moeten duurzame boeren soms stoppen, durven gangbare boeren niet om te schakelen en kunnen toekomstige boeren niet starten.
CSA tuinder Elske Hageraats:
“Als we bij gaan houden hoeveel we per uur verdienen, komen de meeste van ons (inclusief ikzelf) onder ‘t minimumloon uit. En dat vind ik niet alleen jammer, maar vooral ook onacceptabel. Als we praten over ‘duurzame landbouw’, zou stipt op 1 moeten staan: een duurzaam, eerlijk loon voor de boer: ten minste een minimumloon. Want we kunnen eindeloos praten over goede teelttechnieken en gesloten kringlopen – maar zonder eerlijk loon is er geen boerderij en dus geen voedsel. Zonder eerlijk loon blijven we twaalf boerderijen per dag verliezen in Nederland (CBS 2020).”
In samenwerking met Toekomstboeren, het CSA netwerk en de Wageningen University, ging Elske Hageraats, zelf agro-ecologisch tuinder, daarom bij boeren langs, opzoek naar boereninitiatieven voor een eerlijk loon. Ze schreef er een boekje over, met uitgewerkte, praktische voorbeelden die boeren zelf kunnen gebruiken om een eerlijk loon te gaan genereren. Zo komen o.a. aan bod: de prijsschaal van tuinderijen in Amsterdam, de populaire ‘Bieterrunde’ van CSA’s in Duitsland en het idee van ‘solidaire betaling’ waarbij oogstaandeelhouders niet meer voor het product, maar voor de arbeid van de boer betalen. Of je nou een kleinschalige tuinderij hebt, een grootschalig akkerbouwbedrijf of een gemengd bedrijf: de voorbeelden zijn bruikbaar voor iedereen.
Steun de beweging voor een eerlijk loon.
Wil je de beweging voor een eerlijk loon versterken? Maak dan een (extra) donatie over. Wat ga ik daarmee doen?
- Het boekje laten vertalen naar verschillende andere talen. Op deze manier kunnen we de inspirerende verhalen ook delen met boeren in andere landen, die zo hun familie en gemeenschap kunnen blijven voeden met eerlijk, duurzaam voedsel. Meer voedselsoevereiniteit dus!
- Het versterken van de beweging. Denk aan: lezingen en workshops organiseren over CSA & een eerlijk loon, meer gesprekken met boeren, en ervoor zorgen dat dit verhaal in de media blijft komen: boeren moeten een eerlijk loon gaan verdienen
Je kan de donatie overmaken op rekeningnummer NL11 ASNB 8821 1468 20 ten name van AgroEcology Works, met het onderwerp ‘donatie Eerlijk Loon’.
Elske deelde haar verhaal met leden van CSAnetwerk Nederland: