Inspiratie uit Braziliaanse Agroecologie Bijeenkomst

Terwijl in Nederland agroecologie vooral bekend staat als iets van wetenschappers en beleidsmakers, laten de duizenden deelnemers van de IV Nationale Agroecologie Bijeenkomst (ENA) in Brazilië zien hoe agroecologie uit kan groeien tot een breed gedragen, emancipatorische beweging.
DOOR: LEONARDO VAN DEN BERG

De bijeenkomst werd gehouden van 31 mei tot 3 juni. Meer dan 2000 representanten van bewegingen van boeren, landloze arbeiders, inheemse volkeren, afro-Brazilianen, vrouwen en LBTGs sloegen hun handen ineen met CSA, stadslandbouw, permacultuur en andere intiatieven. De bijeenkomst wordt om de vier jaar gehouden, en heeft als doel om onderlinge samenwerking te versterken en strategieën te smeden voor nieuw beleid.

Voorgaande ENA’s hebben geleid tot een nieuwe generatie beleid dat geroemd is door de Verenigde Naties. Door het beleid kunnen nieuwe boeren makkelijker land kopen, werden netwerken opgezet waarin boeren van elkaar leren en samen innoveren en werden lokale markten gebouwd.

Deelnemers van de ENA lieten zien dat agroecologie ook over cultuur gaat. Zo werden gedichten voorgedragen, liederen gezongen, gedanst en muziek gemaakt. Ook werden gerechten geserveerd variërend van veganistische hamburgers tot traditionele gerechten. Natuurlijk werd ook gesproken over landbouwpraktijken. Met trots presenteerden deelnemers hun boerderij. Hoe ze die hebben aangepast aan het klimaat en de bodem in hun regio. Wat ze hebben gedaan om geen speelbal meer te zijn van de groothandel en wereldmarkt.

Om ervoor te zorgen dat de bijeenkomt democratisch is en de diversiteit van de regio’s en initiatieven die Brazilië rijk is weerspiegelt, werden in verschillende regio’s voorbereidende bijeenkomsten georganiseerd. Hier werd besproken welke onderwerpen mee te nemen naar de ENA. Ook werden delegaties voor de ENA gevormd: minimal 70% moet boer zijn, 50% vrouw en 30% jongeren.