Toekomstboeren is kandidaat lid La Via Campesina

Van 12 tot 16 maart is er een delegatie van Toekomstboeren naar Parijs geweest om deel te nemen aan de General Assembly van de Europese Coordinatie van Via Campesina (ECVC). Met ledenorganisaties uit 73 landen, die samen die in totaal zo’n 200 miljoen kleinschalige boeren vertegenwoordigen, is La Via Campesina de grootste beweging van “peasant farmers”  van de wereld.

Tot voor kort was de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) het enige Nederlandse lid van de 28 leden tellende ECVC. In maart was de eer aan Toekomstboeren  om voor het eerst deel te nemen aan de General Assembly en als kandidaat lid toe te treden aan de beweging. Hieraan vooraf namen we deel aan de Youth Seminar die gehost werd door de Confédération paysanne , de grootste organisatie voor peasant farmers in Frankrijk.

Youth Seminar

Tijdens de Youth Seminar gingen we eerst op excursie naar een plek net buiten Parijs, “Les champs des possibles”, waar jonge boeren de kans krijgen om hun ideëen uit te proberen en vooral om te leren van hun fouten.

De tweede dag van de Youth Seminar stond in het teken van workshops met verschillende thema’s die} in het teken staan van startende boeren. De onderwerpen waren agroecologie, landbouwpolitiek, toegang tot markten en toegang tot algemene goederen. Heel leuk om hierover wat mee te krijgen en te zien dat in veel verschillende landen jonge boeren met vergelijkbare problemen zitten.

Na deze workshops was het tijd voor de Youth General Assembly. Hier werd er gepraat over de jeugd vertegenwoordiging bij de verschillende werkgroepen en committees van Via Campesina. Eigenlijk maar sinds kort dat er echt vertegenwoordiging is van de “jeugd”. Verder werd er gewerkt aan een strategie voor de komende jaren.

GetAttachment.aspx

General Assembly ECVC
Hierna was het tijd voor de 2,5 dag durende General Assembly van de ECVC. In totaal kwamen er zo’n 80 mensen van bijna alle 28 organisaties bij elkaar. Er werd teruggeblikt op de activiteiten van ECVC bij bijvoorbeeld de COP21 in Parijs en de voortgang van de declaratie van rechten voor peasant farmers. Daarnaast kon iedereen zijn eigen activiteiten op een grote kalender zetten en er kort iets over vertellen. De oprichting van Toekomstboeren en de succesvolle eerste ALV kon daarbij natuurlijk niet ontbreken!

Ook bestaat de ECVC dit jaar 30 jaar, nog voordat de wereldwijde Via Campesina beweging werd opgericht. Voor de komende 5 jaar is er een strategie opgezet, die tijdens deze vergadering werd toegelicht en waar nodig werd aangepast. In de strategie zijn er 5 speerpunten opgenomen; landbouwbeleid, agroecologie, peasant rights en interne en externe ontwikkeling. Die zijn weer onderverdeeld in verschillende werkgroepen.

Aan het einde van de vergadering waren er een paar stemrondes, o.a. over de financieën en de toetreding van een nieuw lid, Alkana uit Georgië. Toekomstboeren kreeg ook de gelegenheid zich voor te stellen en iedereen stemde voor om ons als kandidaatlid aan te nemen!

Toekomstboeren als kandidaat-lid
Voor Toekomstboeren betekend dit dat we onderdeel worden van een groter geheel. We kunnen leren van soortgelijke organisaties. We kunnen gezamenlijk strijden voor voedselsovereiniteit in Europa; voor een landbouw en voedselsysteem dat bepaald wordt door boeren en burgers ipv de agribusiness.

In de praktijk betekend dit dat we actief meedoen aan werkgroepen over agroecologie, toegang tot markten en toegang tot land, migranten, TTIP en meer. Ook zullen we aanwezig zijn bij activiteiten zoals bijvoorbeeld een zadenkaravaan begin juni van door Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, youth seminars, en de grote General Assembly van La Via Campesina in maart volgend jaar.

 

Meedoen?
Mocht je meer willen weten of graag mee willen doen, laat het ons weten via info@toekomstboeren.nl! Verslagen van activiteiten en nieuwtjes zullen we op onze website en facebook plaatsen.