Lancering Werkplaats Agroecologie

Op de Boerenlandbouw Conferentie 2021 lanceert Toekomstboeren de Werkplaats Agroecologie, een plek om te experimenteren met, uit te wisselen over en het ontwikkelen van nieuwe agroecologische praktijken en technologieën.

Agroecologische vernieuwingen zijn belangrijk voor een duurzame landbouw maar ook in het voorzien van een bestaan voor boeren. Het wordt steeds evidenter dat de toekomst van de landbouw en ons voedsel kleinschalig en agroecologisch is. Tegelijkertijd zien we dat deze vorm van landbouw vaak veel fysieke arbeid en lange dagen van boeren vereist. Klimaatverandering, bijvoorbeeld in de vorm van droogtes of hele natte periodes vragen om nog meer inspanning van boeren.

Agroecologische vernieuwingen kunnen ons helpen toe te werken naar een landbouw waarin de zorg voor de natuur en voor boeren centraal staan. Ze bouwen op de traditionele kennis die is opgedaan door vele generaties boeren. En combineren dat met hedendaagse inzichten, technologieën en praktijken. Voorbeelden hiervan zijn agro-forestry, waterbergtechnieken, kleinschalige machines en de integratie van meerjarige gewassen.

Werkplaats Agroecologie draagt bij aan de verder ontwikkeling, professionalisering en verspreiding van deze vernieuwingen. De werkplaats is een plek om te experimenteren, uit te wisselen, ontwerpen en bouwen. De vernieuwingen, ervaringen en aspiraties van boeren staan voorop. Maar er wordt ook samengewerkt met wetenschappers en andere deskundigen. We werken in collectieven, elk gericht op een specifieke toepassingen. Voor nu zijn dat: No-Dig, Kleinschalige Machines en Voedselbossen.

Werkplaats Agroecologie wordt gelanceerd op de Boerenlandbouw Conferentie 2021. Hier organiseren de werkplaats collectieven diverse praktische workshops en je kan leren over o.a. bodembeheer zonder de grond te keren, de verwerking van voedselbos producten en de mogelijkheden van de fietstractor. Ook worden diverse machines tentoongesteld. Daarnaast zullen betrokkenen van Boer-Briccoleur en Atelier Paysanne vertellen over soortgelijke initiatieven in België en Frankrijk. Werkplaats Agroecologie verzorgd ook een van de keynotes van de conferentie: Meino Smit.

Werkplaats Agroecologie is een onderdeel van het project Agroecologisch Atelier en wordt mogelijk gemaakt door Re-rooting the Dutch Food System, Agroecology Europe, LIFE Program of the European Union, the Fondation de France en the Fondation Ecotone.