Voesel Anders is uitgesteld.
Meer informatie? Klik hier
In een landschap van verdwijnende boeren en nieuwe boeren is LAND cruciaal. Zonder goede voorwaarden rondom land is duurzame landbouw onmogelijk. Dat geldt voor gevestigde boeren, voor wie het vaak financieel zeer aantrekkelijk wordt gemaakt zo snel mogelijk zoveel mogelijk rendement uit de grond te trekken, met alle gevolgen van dien. Dat geldt voor nieuwe boeren, die investeren in relaties met burgers, in bomen en struiken, en die willen investeren in bodemvruchtbaarheid maar dat alleen kunnen doen als ze op een plek een tijdje kunnen blijven. Toekomstboeren werkt hieraan. Als onderdeel van dat proces organiseren we drie land workshops tijdens de grote (duizend mensen verwacht( Voedsel Anders conferentie in Wageningen op 3 en 4 april. Heb je te maken met land? Kom naar onze workshops! Jouw input is waardevol
Naar Basisprincipes voor de nieuwe pachtwet
Kortlopende pachtcontracten en hoge pachtprijzen vormen een probleem voor boeren en CSA’s die willen werken aan bodemherstel, biodiversiteit, korte ketens en bomen op hun land. De overheid gaat de huidige pachtwet herzien. De Federatie van Agro-ecologische Boeren is gevraagd input te leveren voor die herziening. Doe mee aan deze interactieve workshop waarin het onderhandelingsproces tussen belanghebbenden (boer, consument, land eigenaar en financier) wordt gesimuleerd om enkele basisprincipes voor de nieuwe pachtwet te formuleren. Vrijdag 3 april om 14:45uur. Geef je hier op.
Samen naar betere pachtcontract onderhandelingen
De meeste nieuwe pachtcontracten in de landbouw zijn voor korte termijn. Grondeigenaren voelen zich hiertoe genoodzaakt door financiële druk. Dergelijke pachtcontracten leiden tot onduurzaam grondgebruik. Om dit te doorbreken zullen zowel pachters en verpachters zich anders moeten opstellen. Tijdens deze workshop leven we ons in in andermans rol en leren we onderhandelingsvaardigheden. Met: Anneke Rooth (beleidsmedewerker LNV bij de Tweede Kamerfractie van Groenlinks en was onderhandelingstrainer op het gebied van duurzame ontwikkeling bij Instituut Clingendael) Vrijdag 3 april om 13uur. Geef je hier op.
Commons, doe je mee?
Wil je mede-eigenaar of aandeelhouder van een boerderij worden? Dan kan je er hier van alles over leren. In deze workshop presenteren vier toekomstboeren hun dromen en plannen voor een commons initiatief die ze willen initiëren. Ieder van hen heeft een leermeester uitgenodigd om hun prangende vragen en-plain-publiek aan te stellen. Naast het bijwonen van deze gesprekken, is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Wellicht heb je zelf ook prangende vragen, dromen en verwachtingen bij ‘de commons’. Vrijdag 3 april om 13uur. Geef je hier op.
Op zaterdag is er vanuit Toekomstboeren een workshop over bewegingsopbouw
Voesel Anders is uitgesteld.
Meer informatie? Klik hier
Deze workshops zijn mede-mogelijk gemaakt door: