Nieuwe Markten

delen in de voedselketen

Derde Toekomstboeren publicatie is nu te bestellen

Boer en burger maken zich los van de groothandel, supermarkt en levensmiddelenfabrikant en creëren voedselsystemen waarin ze zelf prijzen en voorwaarden bepalen. Door de rollen opnieuw vorm te geven is de relatie tussen boer en burger niet meer één van kopen en verkopen, maar van gedeelde verantwoordelijkheid en opbrengst. Met deze publicatie zetten we een aantal initiatieven in de schijnwerpers. Het zijn portretten van boeren en burgers die zich laten leiden door hun dromen, ambities en passies. Verhalen over pioniers die nieuwe ideeën uitproberen en doorzetters die niet stoppen als het moeilijk wordt.

Veel van deze initiatieven creëren plekken waar burgers welkom zijn. Op het Derde Erf komen klanten op de boerderij om vlees, eieren en rauwe melk te kopen, maar ook voor een wandeling op het klompenpad dat deels over het erf loopt, of voor een koffie in een tot café omgebouwde schaapskooi. Andere initiatieven brengen de landbouw in de stad.

Nieuwe manieren van landbouw geven burgers de mogelijkheid om zelf mee te werken als ze dat leuk vinden. Op Boerderij de Kraanvogel in Brabant en op Tuinderij Eyckenstein in Utrecht helpen klanten niet alleen met het werk op het land, maar ook met het opstellen van de jaarlijkse begroting en de organisatie van evenementen, zoals oogstfeesten. Veel bedrijven bieden stageplekken, zoals het Proefveld in Groningen waar Gijs zijn kennis alweer doorgeeft, terwijl hij zelf net begonnen is.

De nieuwe boeren laten burgers meedenken en -beslissen. Op sommige boerderijen leidt de intensieve samenwerking tussen boer en burger in bedrijf, bedrijfsvoering en organisatiestructuur ertoe dat individueel eigendom wordt vervangen door gemeenschappelijk eigendom. Op de Nieuwe Akker begon dit al in een vroeg stadium: tuinder en burgers zochten samen naar land en zetten samen een boerderij op die later werd omgedoopt tot stichting waarin beide groepen vertegenwoordigd worden.

De publicatie Nieuwe Markten: delen in de voedselketen is te bestellen via info@toekomstboeren.nl. Hier meer over de andere Toekomstboeren publicaties.