25 en 28 november Boerenwerkplaats – “No-Dig” bij de Spoolderberg – een verslag

Op donderdag 25 en zondag 28 november organiseerde de no-dig werkgroep een Boerenvuur bij tuinderij De Spoolderberg van Joke Wierenga in Zwolle.

Vanuit het hele land kwamen zo’n 25 toekomstboeren naar de no-dig workshops om no-dig als methode in de praktijk te bekijken. Zowel ervaren tuinders als aankomende tuinders deelden hun ervaringen over no-dig en plant- en bodembeheer en deden weer nieuwe inspiratie op. 

Voor vervolgbijeenkomsten willen we verkennen hoe we no-dig kunnen (blijven) toepassen als je wilt opschalen, of welke andere methoden interessant kunnen zijn als je wilt bijdragen aan een levende bodem. 

Verder leeft de vraag onder oa no-dig tuinders hoe zij zelf in hun compost- en mulchmateriaal behoefte kunnen voorzien. Zodat je minder materiaal van buitenaf hoeft aan te voeren. Kunnen we door zelf houtige gewassen te telen en zelf compost te maken in onze compost of mulchmateriaal voorzien? Kunnen we toe naar een tuinbouw met minder tot geen input van buitenaf? En wat betekent dit voor het leven in de bodem en de hoeveelheid fosfaten in de bodem?

Dit laatste is niet alleen een praktisch vraagstuk, maar ook een duurzaamheidsvraagstuk. 

Hierover gaan we op 14 januari met elkaar in gesprek op de Aalsthoeve in Esbeek.

Wil je op de hoogte blijven en meedoen met de no-dig werkgroep, stuur dan een mailtje naar info@toekomstboeren ovv ‘no-dig werkgroep’.

Dit boerenvuur is mede-mogelijk gemaakt door: