Wij Oogsten Hier Geluk

Op zondag 15 oktober was het zo ver: de film “Wij oogsten hier geluk (Harvesting Happiness)” van Toekomstboerin en filmmaker Jildou Friso ging in premiere in een uitverkochte zaal van het filmhuis Movie-W in Wageningen! DOOR ELSKE HAGERAATS

De documentaire is een portret van zes eigenwijze toekomstboeren die een CSA runnen in Nederland. Community Supported Agriculture (CSA) is een vorm van gemeenschapslandbouw, waarbij consumenten en boeren samen verantwoordelijkheid dragen voor het verbouwen van voedsel: dat betekent delen in de opbrengsten, maar ook in de risico’s. In Nederland associeren we CSA vaak met zogenaamde zelfoogsttuinen. De consument betaalt dan een bepaald bedrag aan het begin van het jaar en mag vervolgens het hele jaar zelf komen oogsten. Die betaling vooraf is heel gunstig voor de boer, die dan kan investeren in zaden, plantgoed, compost, irrigatie, en eventueel wat werktuigen die gerepareerd of vervangen moeten worden. De boer verzorgt het land, de gewassen, en laat de leden weten wanneer er wat geoogst kan worden. Op deze manier wordt de consument weer verbonden met het voedsel. Kinderen leren hoe een ui groeit en dat een prei eigenlijk gewoon lange, puntige bladeren heeft – die worden er normaal gesproken door de boer afgeknipt, zodat ‘ie in een kratje past. “Zonde!”, zegt CSA-boerin, Klarien Klingen. “Die bladeren, die kan je gewoon eten hoor!” Klarien zag hoeveel biogische groenten werd weggegooid, omdat er bijvoorbeeld een paar kleine gaatjes in een kool zaten. Dat was voor haar de grote doorslag om een zelfoogsttuin te starten. Maar ook zeker om samen met de consument het risico te delen. Bij een goede oogst krijgt iedereen wat meer, en bij een slechte oogst wat minder.

De film biedt een kijkje in de positie van deze boeren en in een aspect van ons voedsel dat voor veel mensen onzichtbaar is. Wat vinden zij eigenlijk van ons huidige voedselsysteem? Waarom kiezen zij ervoor om van de gangbare landbouw af te wijken? En bovenal laat de film zien hoe mooi CSA is.

Jildou reist met haar film door Nederland. Wil jij ook een vertoning organiseren? Of misschien wel een CSA bij jou in de buurt opstarten en potentiele leden trekken d.m.v. deze inspirerende film? Neem dan een kijkje op wijoogstenhiergeluk.nl. Hier vind je een trailer van de film.