Gijs Nauta

Het Proefveld

‘Samen iets opbouwen.
Dat is de gedachte achter Pergola.’


2015 zal het eerste seizoen zijn voor Gijs Nauta’s zelfoogsttuin ‘Het Proefveld’. De tuin is gelegen op het zuiderveld van De Biotoop van Haren, het voormalig Biologisch Centrum van Rijksuniversiteit Groningen, dat nu onder antikraak-beheer is van Carex. Vroeger deden studenten biologie hier hun proefjes. Straks zullen er 30 soorten groenten en 20 soorten kruiden groeien. Voor omwonenden, leden van de tuin en restaurants. Hoe is Gijs hier terechtgekomen en wat zijn zijn plannen?
DOOR: ANNE CARL

Gijs Nauta
Gijs Nauta, oprichter en tuinder op Het Proefveld

LOCATIE. Nadat Gijs de biologisch-dynamische landbouwopleiding aan Warmonderhof heeft afgerond, werkt hij bij veel verschillende boeren. Als zijn contract verloopt en het hem niet lukt nieuw werk te vinden, begint hij aan zijn eigen ondernemingsplan. Vanwege relatief lage investeringskosten kiest hij voor een zelfoogsttuin. “Als je geen kapitaal hebt, is het vrij moeilijk iets van de grond te krijgen. Dan moet je zoiets beginnen.” Het principe kent hij al van De Nieuwe Ronde in Wageningen, waar hij eerder stage liep.

Met zijn plan stapt hij naar de Dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken van Groningen en vraagt om een stuk grond. Helaas blijkt het stuk dat hij in eerste instantie krijgt toegewezen, in het noorden van Groningen, niet geschikt. Hij heeft al een naam, een website en een heleboel aanmeldingen. “Ik heb een jaar zitten twijfelen of ik daar wel of niet zou beginnen.” Een goed contact bij de gemeente Groningen adviseert hem het niet te doen, vanwege de slechte bodem. Achteraf misschien wel de juiste beslissing, want midden 2014 wandelt hij De Biotoop binnen en vindt deze prachtige plek. “Waarom heb je überhaupt Warmonderhof gedaan?” “Ik probeer een beetje om zelfvoorzienend te kunnen zijn. Mijn hart ligt in het buitenleven en in de biologische landbouw. Dat heb ik van mijn ouders meegekregen. Het is altijd een rode draad geweest in mijn leven.”

Het Proefveld
Op het moment van het interview was er nog niet zo veel op de tuin, maar straks zullen hier 30 soorten lekkere groenten groeien.

SAMENWERKEN. Nu is zijn tuin nog een eenmanszaak, maar Gijs zou het leuk vinden om in de toekomst een vereniging van leden met een bestuur te hebben. “Ik denk dat dat moet groeien. Samen iets opbouwen. Dat is de gedachte achter Pergola. Ik vind die samenwerking hartstikke mooi; het democratische proces en de transparantie.”
Samenwerken en van elkaar leren, dat lijken belangrijke waarden te zijn voor Gijs. Hij is aangesloten bij het CSA Netwerk van België en Nederland en bij een netwerk in oprichting voor stadslandbouw in Groningen. Een netwerk voor beginnende boeren ziet hij ook als heel nuttig, vooral om grond beschikbaar te maken. Zo zegt hij over zijn eigen onderneming dat doorslaggevend was dat hij de grond in De Biotoop vond. Een goede grond is de basis van alles.

DE TUIN. Het Proefveld zal openbaar toegankelijk zijn, zowel voor leden als niet-leden. Iedereen is welkom en wordt met een kopje thee of koffie ontvangen. “Elke tuin heeft zijn eigen karakter en dynamiek.” De tuin van Gijs is “een plek om even te kunnen uitrusten van de haastige maatschappij. Een rustplek en vrije broedplaats.” Hij weet nog niet precies waar het naartoe gaat maar één ding is zeker: “Er zijn zo veel dingen aan te pakken. Er is zo veel mogelijk.”

Logo van Het Proefveld
Logo van Het Proefveld

 

 

 

 

Gijs Nauta, oprichter en tuinder Het Proefveld
Kom langs bij De Biotoop, Kerklaan 30 in Haren
www.zelfoogsttuin.nl
Het Proefveld op Facebook

Menu