5 oktober – Invloed uitoefenen: lobby in de regio training 

Politiek voelt vaak ver weg, maar de provincie en de gemeente hebben een heel directe invloed op het boerenbedrijf. In de vorm van bestemmingsplannen, gebiedsinrichting en het uitvoeren van de stikstofplannen van het kabinet krijg je als boer al snel te maken met de regionale politiek. En als pionier of boer die dingen net anders aan pakt, val je vaak buiten de bestaande kaders en wetgeving.

Hoe zorgen we ervoor dat bestuurders en beleidsmakers voldoende geïnspireerd zijn door groene boeren en dat ze weten wat het belang is van duurzaam, agroecologisch, natuurinclusief en/of biologisch(-dynamisch) boeren? En hoe zorg je er voor dat jouw belangen op de agenda komen, en wat doe je als er problemen ontstaan?

In deze tweede bijeenkomst over lobby in de regio gaan we concreet aan de slag:

 • Uitwisseling: wat er speelt bij de verschillende deelnemers.
 • Uit de praktijk: aan de hand van een voorbeeldbedrijf kijken we hoe je lobby op regionaal niveau opzet
 • Informatief: politieke seizoenen, gedeelde belangen en verschillende manieren van lobby voeren
 • Praktisch: hoe kom je tot een lobby plan?
  – welke informatie heb je nodig
  – belangrijke momenten in de besluitvorming
  – samenwerken met andere partijen
  – wie spelen een rol in besluitvorming, welke personen hebben invloed, welke organisaties spelen een rol
 • Aan de slag: in groepjes gaan we zelf aan de slag met het opstellen van een lobby plan per regio

Donderdag 5 oktober 20:00 tot 21:30 uur online.

Doe je ook mee? Meld je dan nu aan via de knop aanmelden.

Kan je er op 5 oktober niet bij zijn, maar wil je wel op de hoogte gehouden van het vervolg? Meld je dan ook aan, via het aanmeldformulier kan je dit aangeven.

Op 24 mei organiseerden we al een eerste sessie:

De Federatie voor Agroeoclogische Boeren zet zich landelijk met verschillende partijen in op het gebied van lobby om de postitie van agroecologische boeren te versterken. Zo nemen we deel aan het Groenboerenplan, zijn we actief binnen het Agroecologienetwerk en zijn onze lidorganisaties natuurlijk zelf actief binnen hun eigen netwerk. Op provinciaal gebied is een sterke groene boeren lobby zeker net zo belangrijk. Samen met de Caring Farmers werken we aan een beweging in jouw regio en willen we regelmatig samenkomen om kennis te delen en te leren van elkaars problemen en oplossingen op het gebied van provinciale overheden en regels.