Stikstof afvoerplan

De Wilde Peen is een dynamische tuinderij of CSA (Community Supported Agriculture) in Noord-Ede opgericht door Klarien Klingen en Maria van Maanen. Samen verbouwen ze op 0,8 hectare grond meer dan 80 verschillende soorten groenten. Zij zorgen voor de grond en de groenten, van zaadje tot volgroeide plant, klaar voor de oogst. Het oogsten doen ze niet zelf: 150 oogstaandeelhouders (de consumenten) mogen zelf hun groenten van de tuin halen. De oogstaandeelhouder betaalt gemiddeld 300 euro per jaar, en mag dan zo vaak als gewenst komen oogsten. Mensen die minder te besteden hebben dragen minder bij, mensen die meer te besteden hebben dragen meer bij, om zo gezond voedsel te kunnen bieden voor iedereen in de buurt.

Hoewel de tuinderij zelf nog maar drie jaar oud is, zijn Klarien en Maria heel ambitieus bezig met innovaties om de tuin steeds een stukje zelfvoorzienender te maken. Zo hebben ze de wens om hun compost zelf te kunnen produceren, compost die nodig is om aan de stikstof te kunnen voorzien die via de oogst de tuin verlaat. Een groep Bachelor- en Masterstudenten (waaronder Jule Schwartz en Rouan Fousert) van de Wageningen Universiteit hebben tijdens het vak “Indroduction To Organic Production Systems” gekeken naar die benodigde hoeveelheid stikstof voor de tuin. Het geschreven rapport met volledige berekeningen kan worden gelezen op Toekomstboeren.nl/stikstof-afvoerplan. De geschatte hoeveelheid benodigde stikstof voor de tuinderij komt neer op 188.24 kg per jaar.

Studenten van het van Indroduction To Organic Production Systems onderzochten hoe we stikstof kunnen afvoeren én wintergroente en graan telen zonder dierlijke mest toe te voegen als we vijf ha Natura2000 gebied zouden gebruiken.

Lees hier het volledige onderzoek.

Vind hier de berekeningen waar de scenario’s op gebaseerd zijn, je kan zelf spelen met de getallen, mits uiteraard in acht neming van het studentenonderzoek.