Toekomstboer gezocht voor ’t Gagel (Lochem, Gelderland) 

Wil je wonen en werken op deze prachtige boerderij in het Achterhoekse Lochem en is het je droom om een multifunctionele regeneratieve boerderij te ontwikkelen? 

In de visie van Lenteland, werken we toe naar: 

• Veel kleinschalige boerderijen met meerdere functies 

• Regeneratieve landbouw en permacultuur 

• Een korte voedselketen tussen boer en burger 

• Gemeenschappelijk bezit van grond en bedrijven 

Daarnaast gelooft Lenteland sterk in ondernemerschap. We hebben daarom een boerderij-model ontwikkeld, waarin getalenteerde toekomstboeren hun eigen creativiteit, visie en ondernemerschap kwijt kunnen. Met daarbij het vangnet van een basisinkomen en het Lenteland team dat met allerlei aspecten van de bedrijfsvoering kan ondersteunen. Onderdeel van het financiële model is dat mensen via crowdfunding mede-eigenaar worden van de boerderij. 

Boeren op een Lenteland boerderij doe je niet alleen! Voor de veelheid aan bedrijfsactiviteiten kan het vaak een goed idee zijn om de verantwoordelijkheid te delen met een of meerdere anderen. Dat kan je liefdespartner zijn, maar ook een vriend, familielid, businesspartner of iets soortgelijks. Heb je niet direct een compagnon in je nabijheid dan kan je natuurlijk ook zelf reageren. In een later stadium organiseren we een samenkomst waarbij je zelf een match kan zoeken met andere sollicitanten. Het helpt als je wel al helder hebt welk profiel complementair aan je is. 

De nieuwste Lenteland boerderij ‘t Gagel is in Lochem, Gelderland. ’t Gagel ligt op zandgrond met 43 hectare landbouwgrond en ongeveer 2 hectare bos. De karakteristieke boerderij biedt woonmogelijkheden voor twee boeren(gezinnen), er zijn nu zes vakantie-appartementen en 30 campingplaatsen. Ook is er een caravanstalling van ongeveer 750 m² en er zijn verschillende schuren die nu gebruikt worden voor berging. De overdracht is gepland in december 2023 en zo snel mogelijk daarna gaat Lenteland hier graag, misschien samen met jou, aan de slag. 

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden 

Als Lenteland boer ga je wonen op de plek waar je werkt en je verbindt je dus voor de lange termijn met die plek. 

Je maakt een businessplan en een begroting voor de sollicitatiefase, later scherpen we dat samen aan en stellen we het definitief vast. 

De eerste jaren zal je vooral bezig zijn met het herstellen of klaarmaken van de bodem voor aanplant van het (productie-) voedselbos in het agro-forestry deel van het perceel, met het opzetten, aanleggen en exploiteren van een CSA-tuin en het actief verbinden met de  gemeenschap rondom de boerderij. De bewoners en restaurants uit de omgeving zul je enthousiast moeten maken om klant te worden en betrokken te raken. 

Naast groente- en fruitproductie zijn er goede mogelijkheden voor overnachting en recreatie, in de vorm van een B&B en camping en lijkt het logisch een winkel of (dag)horeca op het erf te starten. Maar welke activiteiten je precies gaat ontwikkelen, is in de eerste plaats afhankelijk van jouw eigen plan en drijfveren. Zo lang het maar gericht is op natuurinclusieve voedselproductie en het betrekken van de gemeenschap. 

Profiel en functie-eisen 

We zoeken ondernemende boeren, die goed op een rij hebben hoe ze willen dat hun leven en hun toekomst eruit ziet. En in dat beeld, past het om je voor de lange termijn willen verbinden aan – en te willen zorgen voor – een plek waar je woont, werkt en een gemeenschap met klanten opbouwt. 

Je hebt ruim voldoende kennis op het vlak van permacultuur, regeneratieve landbouw en agro-forestry. En je hebt deze kennis ook al echt in de praktijk gebracht, je hebt minstens meerdere maanden fulltime meegewerkt op soortgelijke plekken. Je bent fysiek fit en je hebt fysiek en mentaal een groot uithoudingsvermogen. 

Goede ondernemersvaardigheden zijn een vereiste om een Lenteland-boerderij succesvol te maken. Het is daarom een grote pré als je ondernemerservaring hebt of op zijn minst een ondernemersmentaliteit. Je bent vertrouwd met financiële modellen, zoals exploitatiebegrotingen, investeringsbegrotingen en cashflow prognoses of hebt zin om je hierin vast te bijten. 

Je gaat aan de slag met marketing en communicatie voor het opbouwen van een groep klanten en mede-eigenaren. Hiervoor zijn het bijhouden van een website, social media en het sturen van nieuwsbrieven belangrijk. Je vindt het leuk om op een aansprekende manier je visie uit te dragen en te vertellen over de ontwikkelingen op de boerderij 

Om het plannen en organiseren van de veelheid aan projecten en bedrijfsonderdelen in goede banen te laten lopen, moet je gestructureerd kunnen werken en het hoofd koel kunnen houden. Er zullen momenten zijn dat alles tegelijk om aandacht vraagt. 

In alle gevallen kijken we kritisch naar het landschapsontwerp. De invulling van 46 hectare brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. We verwachten dat er goed wordt nagedacht over hoe dit ontwerp past in de regio en het aansluitende landschap. Daarbij kijken we naar een logische verdeling en inrichting van ruimte (zowel landschappelijk als praktisch in gebruik), zichtlijnen, esthetiek en beleving. 

Als je binding hebt met de regio van Lochem of zelf uit de regio komt, dan is dat een pré. 

Vervolg en reageren 

Ben je enthousiast en wil je meer weten? Kijk dan op lente.land/toekomstboeren en Toekomstboer ’t Gagel gezocht – Lenteland. Als je meer over Lenteland wilt weten, bekijk dan deze mini docu. Reageren kan ook op de website. Als je vragen hebt, mail dan naar info@lente.land. Zorg dat je inschrijving uiterlijk zondag 17 september bij ons binnen is. 

Na een voorselectie op businessplan en motivatie, vinden de eerste gesprekken online plaats. Op een later moment organiseren we een bijeenkomst live op de boerderij. We zien uit naar je reactie!