Toekomstboeren lid van La Via Campesina!

Van 22 tot 25 maart was weer de jaarlijkse General Assembly van de Europese Coordinatie van La Via Campesina (ECVC) deze keer gehouden in Rome. Hier is Toekomstboeren volwaardig lid geworden van La Via Campesina die met ledenorganisaties uit 73 landen, die samen die in totaal zo’n 200 miljoen kleinschalige boeren vertegenwoordigen, de grootste (boeren)beweging van de wereld is.  

In Europa is La Via Campesina georganiseerd in ECVC. waar Toekomstboeren vorig jaar al aspirantlid van was.  In Rome zijn we volwaardig lid geworden. ECVC speelt een belangrijke rol in het trekken van Europese voedselnetwerken en bewegingen. Voorbeelden hiervan zijn de Nyeleni conferentie in Roemenie en de CSA conferentie in Tsjechie, waar honderden organisaties, waaronder Toekomstboeren, bijeen kwamen om gezamenlijke strategieen uit te werken. Dit is belangrijk nu dat steeds meer beleid in Brussel word gevormd.

ECVC richt zich ook op de boerenpraktijk. Zo organiseerd ze uitwissellingen tussen boeren in Europa over bijvoorbeeld agroecologie en jonge boeren.

General Assembly
Ook op de General Assembly kwam het onderwerp jonge boeren (<35 jaar) ruim aan bod. Naast de conferentie gedeelte waar strategie, statuten, financien en standpunten werden behandeld werd ook een speciale jongeren conferentie georganiseerd. Hier werd vooral gesproken over toegang tot land en toegang tot de markt.

De bijeenkomst beperkte zich niet tot binnen zitten. Op zaterdag 25 maart was het precies 60 jaar geleden dat het verdrag van Rome getekend is. Voor ECVC en tal van andere organisaties een goede reden om de straat op te gaan. Met alle deelnemers van de meeting zijn we ook de straat op gegaan om te demonstreren voor een beter landbouwbeleid in Europa!

Meer weten?
Wil je meer weten over La Via Campesina en/of lijkt het je leuk om hier meer betrokken bij te zijn? Er zijn per jaar verschillende activiteiten in Europa waar Toekomstboeren (vaak deels vergoed) leden heen kan sturen. Ben je geinteresseerd stuur een mailtje naar henk@toekomstboeren.nl

Zie ook