Met Toekomstboeren naar de Acces to Land conferentie

Verslag door Toekomstboerin Rowena

Hallo allemaal, Suzanne en ik, Rowena zijn namens Toekomstboeren op het Acces to Land seminar en conferentie geweest op 19,20 en 21 juli in Brussel. Het was een waardevolle ervaring en die wil ik graag met jullie delen.

Access to Land netwerk
In het kort, Acces to Land is een Europees netwerk van initiatieven die zich inzet voor het toegankelijk maken van land voor agro-ecologie. Toekomstboeren is een ‘lid’ in wording.

“Throughout Europe, we are witnessing the emergence of social innovations which support farmers in securing land to enter farming or to consolidate their farm businesses. Over the past few years, organisations – coming together in the Access to land network – have mapped good practices and explored core issues related to access to land. These issues include how to open up land for new entrants, the role of local authorities, and available legal tools for land tenure and stewardship.

Since 2014, nine of these organisations have been working together in the European Commission Erasmus+ supported partnership on Access to land for a new generation of agroecological farmers.”

Programma
Het programma kun je bekijken op bijgevoegde foto’s. Interessant om te zien welke thema’s besproken zijn en welke mensen/organisaties gesproken hebben. Er waren ruim 70 deelnemers aan het programma, ook de deelnemerslijst hebben we toegevoegd. Het was een vol en interessant programma waarbij de lunches en diners een speciale plek voor ontmoeting en ontspanning bood. Naast de borrels achteraf, uiteraard. Het event vond op een waanzinnige plek plaats aan de rand van Brussel. Het was een nog werkend klooster met een tuin waar je u tegen zegt en waarin wij deze dagen menigmaal onder de boom zaten te ‘vergaderen’ tegelijkertijd met nonnen die in de tuin werkten. Het hete weer was een grote uitdaging om de aandacht bij het programma te houden, naast de intensiteit van het zitten en luisteren. Geen kwaad woord maar in deze omstandigheden moet je een übermensch zijn wil je alle informatie tot je kunnen nemen. Daarom waren de lunches en interactieve sessies een verademing. Twee van de interactieve sessies hadden wij een rol. Een sessie ‘Acces to land for new entrants’ presenteerde Suzan haar ervaring op de boerderij in Amsterdam en een andere sessie was de poster-beurs in de hal waarbij een stuk of 10 initiatieven over hun organisatie vertelden aan de hand van een poster. Onze poster (zie foto) ging over Toekomstboeren en haar rol in het thema ‘land’. Wij vonden het vooral heel tof om te luisteren naar de andere posters, maar gelukkig anderen ook naar ons verhaal.

Persoonlijke ervaring
Persoonlijk, mijn voornaamste redenen om deel te nemen waren nieuwsgierigheid naar de stand van zaken en tendensen op gebied van landgebruik in Europa maar ook de kansen voor ‘nieuwe’ boeren om aan land te komen. Ik was vooral bewogen door de sterke en jonge geest van de organisatie Terre de Liens in Frankrijk. Wat een club met super ervaring als het gaat om land kopen en ‘leasen’ aan boeren die niet aan land kunnen komen. De leas is levenslang is gebaseerd op wederzijds begrip in het soort landgebruik. Alle boeren die via Terre de Liens land hebben gekregen hebben naast de grote ecologische waarden ook een sterke sociale en educatieve waarden. Waarom vond ik dit zo interessant? Inspirerend, leuk en leerzaam maar ook een mooie manier om toekomst-boeren in Frankrijk op te sporen voor als je daar iets wil starten. Beiden toekomstboeren die land van ze leasen, maar ook toekomstboeren die opzoek zijn.

Tot zover. In het verslag van Suzanne meer over het programma. Wil je meer weten kan je ook een mailtje sturen, leuk! Dat kan naar rowenavandoorn@gmail.com

Foto’s programma & poster (klik om te vergroten):

Menu