Wil je bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige landbouw? Heb je affiniteit met boereninitiatieven of ben je zelf boer? Toekomstboeren is de grootste organisatie van en voor agroecologische boeren in ons land en de Nederlandse tak van ‘s werelds grootste sociale beweging: La Via Campesina. We zetten ons in voor een sterke positie van de toekomstboer en voor een brede, agroecologische transformatie van ons voedselsysteem. Dit doen we o.a. door kennisuitwisseling, belangenbehartiging, trainingen, acties en inspiratie in Nederland, Europa en wereldwijd.
Toekomstboeren is een groeiende vereniging die in toenemende mate gezien wordt op meerdere niveaus. Zo werken we in meerdere projecten samen met verschillende universiteiten, andere boerenorganisaties in Nederland, Europa en wereldwijd, overheidsinstanties, NGO’s, natuurorganisaties, activisten en bijvoorbeeld kunstenaars. Binnen deze samenwerkingen werken we vanuit de Nyéléni principes, waarbij onderwerpen als dekolonisatie, sociale rechtvaardigheid en solidariteit ten grondslag liggen. Dat betekent ook dat we constant blijven vernieuwen binnen de vereniging om te zorgen dat wat we doen blijft passen bij onze visie, onze boerenpraktijk én onze leden.
Afgelopen herfst hebben we twee nieuwe coördinatoren aangenomen om ons werk te verstevigen en consolideren, en nu zijn we op zoek naar een derde – specifiek voor de thematische werkgroep Werkplaats Agro-ecologie.
Spreekt dit jou aan, solliciteer dan bij Toekomstboeren!
Functieomschrijving
Bij deze functie ben je verantwoordelijk voor de thematische werkgroep Werkplaats Agro-ecologie. Ook ben je in deze functie verantwoordelijk voor acquisitie en projectmanagement. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor algemene taken binnen de vereniging. Als coördinator:
- Coördineer je de thematische werkgroep
- Werk je binnen ons coördinatieteam samen met de coördinatoren van de werkgroepen ‘bewegingsopbouw’ en ‘land’
- Organiseer je samen met de werkgroep bijeenkomsten rondom thema’s om agroecologische kennis en praktijken toegankelijker, democratischer en inclusiever te maken
- Ontwikkel je materiaal, bijvoorbeeld podcasts, geschreven verhalen, video’s, achtergronden en beleidsaanbevelingen
- Draag je bij aan conferenties, trainingen en andere activiteiten van Toekomstboeren
- Ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren en afronden van project(activiteiten).
- Neem je deel aan overleggen met het bestuur en andere coördinatoren
Wat doet de Werkplaats Agro-ecologie?
Veel agro-ecologische boeren en tuinders experimenteren om de landbouw inclusiever, autonomer en natuurvriendelijker te maken, alleen blijft hun kennis nog vaak hangen op het erf. De Werkplaats Agro-ecologie richt zich op boerenkennis onder de aandacht brengen, van onderop tot nieuwe landbouwpraktijken komen en gezamenlijk leren en innoveren. Hierbij ontwikkelen wij participatieve methodes die als doel hebben om de toegang tot kennis en het ontwikkelen van nieuwe praktijken te democratiseren en inclusiever te maken.
Het afgelopen jaar is er door de Werkplaats op kleine schaal geëxperimenteerd met boerenwerkplaatsen over autonomie, no-dig en zelfbouw. Het aankomend jaar willen we een vervolgstap zetten met het organiseren van het delen en ontwikkelen van boerenkennis van onderop. Met als doel om meer continuïteit en betrokkenheid te creëren.
Hoe? Wij willen meer aansluiting vinden bij meer ervaren boeren en ruimte scheppen voor boerenonderzoek. Dit willen we doen door meer samenwerkingsverbanden op te zetten met andere werkgroepen, boeren, wetenschappers en onderwijs en door over een langere periode te werken aan relevante thema’s. Hierbij blijven de uitgangspunten leidend: dat kennis voor iedereen beschikbaar moet zijn, elke vorm van (geleefde)kennis relevant is, en we mensen de handvatten bieden om mee te kunnen doen, ongeacht achtergrond of ervaringsniveau.
Wat we zoeken
Enthousiasme en een groot hart voor de agro-ecologie. Je hoeft niet zelf boer te zijn om mee te doen bij Toekomstboeren, wel is het belangrijk dat je affiniteit hebt met de boerenpraktijk.
Kennis en ervaring in het werken in een kleine, dynamische organisatie waar je soms snel moet schakelen en soms juist een stapje terug moet doen om bij de kern van de vereniging te blijven.
Een zelfstandige werkhouding en goede organisatorische en sociale vaardigheden om contact te onderhouden met onze leden, het coördinatieteam en het bestuur, als ook met collega-organisaties in Nederland en daarbuiten.
Wat wij bieden
Een unieke positie om samen met boeren en bondgenoten te werken in een beweging die lokaal verankerd en internationaal verbonden is.
De kans om te leren, te groeien en eigen initiatieven te ontplooien.
Een plek waar je denken en doen perfect kunt combineren, velen van ons hebben te maken met seizoenspieken waardoor de werkdruk verdeeld kan worden over de seizoenen heen.
Een jaarcontract van 16 uur/week met mogelijkheid tot verlenging
Een eerlijke vergoeding voor jouw werkzaamheden op basis van ZZP.
Per wanneer?
1 maart 2025 (in overleg)
Interesse?
We ontvangen heel graag jouw sollicitatie (CV en motivatie) voor 17 januari via info@toekomstboeren.nl