Ben jij die toekomstboer(in) die een zelfoogsttuin zoekt?

GEZOCHT: 
Een enthousiaste bio-tuinder die aan de slag wil met het runnen van een zelfoogsttuin. De Zelfoogsttuin Ten Boer zoekt een opvolger die verder wil met de 15-20 leden die er al zijn. De tuin is anderhalf jaar geleden kleinschalig gestart en er is groeiende belangstelling. Het is een groot perceel (6500m2) en dus ruimte genoeg om te groeien naar een groter ledenaantal.

LOCATIE:
De tuin ligt aan de rand van het dorp Ten Boer op een mooie zichtlocatie waar dagelijks veel mensen langs komen. Er is in totaal 6500m2 grond beschikbaar (hoeft niet allemaal gebruikt te worden), er mag een kas gebouwd worden (veel materiaal hiervoor hebben we al), eventueel een theehuisje met terras en er is een stalling voor tuingereedschappen en groentes. De vette kleigrond is jarenlang gebruikt als weide voor schaapjes en twee jaar geleden oppervlakkig gefreesd. Afgelopen twee jaar is een flinke hoeveelheid houtcompost aangebracht om de structuur van de vette kleigrond te verbeteren. Dit is goed gelukt, de grond is mooi korrelig en zit barstensvol wormen. De grond is erg vruchtbaar, maar er is wel veel kweekgras aanwezig welke goed in toom moet worden gehouden, anders groeit de hele tuin dicht. Om de tuin heen zijn een paar honderd kleine inheemse boompjes geplant waarvan het grootste gedeelte eetbaar zoals vlier, hazelaar en bessen, welke op termijn een eetbare haag zullen vormen.

HUIDIGE SITUATIE:

Op dit moment wordt de tuin beheerd door de bewoners van StaatjeVrij, maar het is voor ons te veel werk om de tuin bij te houden naast alle andere werkzaamheden die er zijn op ons terrein. Leden van de tuin ontvangen wekelijks een e-mail met een oogstbericht met wat er te oogsten is en hoeveel. Gedurende het seizoen kunnen wekelijks 7-10 verschillende groentes geoogst worden. Er zijn nu twee abonnementen: Een strippenkaart (10x oogsten 100 euro) en een lidmaatschap (±30 weken oogsten voor 250 euro). Er is een groeiende belangstelling voor de tuin, want er komen veel nieuwe mensen wonen in het gebied om de tuin.
GEWENSTE SITUATIE:
Graag willen we verder met de tuin, want het zelfoogstprincipe en het contact met de omgeving is een verrijking van het gebied. Wat wij zoeken is een tuinder die zich volop voor de tuin kan en wil inzetten. In principe is het jouw tuin en jij bepaalt (eventueel in overleg met de bewoners) hoe de tuin gerund wordt. Wij willen graag betrokken blijven en helpen/ondersteunen waar nodig. Alle inkomsten van de tuin zijn voor de tuinder, met aftrek van de kosten voor de huur. In de toekomst mag er een kas gebouwd worden en waarschijnlijk ook een theehuis met terras waar een rustpunt kan verrijzen met koffie/thee en lekkere hapjes. Er kunnen bv ook snijbloemen verkocht worden als aparte bron van inkomsten. Wij ontvangen regelmatig plantgoed uit de kassen van onze vriend Gijs van Zelfoogsttuin Het Proefveld uit Haren wat een enorme ondersteuning is. Hij heeft aangegeven dat ‘ie de nieuwe tuinder voor volgende seizoen hiermee graag blijft ondersteunen.

Een mooie kans voor een echte aanpakker die een nieuw avontuur wel ziet zitten en een zelfoogst-tuinderij wil runnen.

Zelfoogsttuin Ten Boer is onderdeel van het project Woldwijk. Een proeftuin waar geëxperimenteerd mag worden met anders leven en anders wonen. Kijk voor meer info eens op www.woldwijk.nl.

Meer info via www.zelfoogsttuin-tenboer.nl en bij interesse stuur een berichtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl.