Tuinderij Kansrijk

Ten Noorden van Utrecht ligt het plaatsje Groenekan. Relatief onbekend, maar zeker de moeite waard om een keer te bezoeken! Hier is namelijk tuinderij Kansrijk te vinden, welke wordt gerund door Olivia, Aafke en Aniek.

Bijzonder is dat deze drie vrouwen allemaal een andere achtergrond hebben. Olivia heeft een opleiding tot biodynamisch tuinder gedaan en is daarnaast lichaamsgericht therapeut. Aafke is opgeleid als kunstwetenschapper en cameravrouw. Aniek was voor dit landbouw avontuur woonbegeleider van mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens hun eerdere werk misten ze alle drie het buiten zijn en zochten naar een alternatief. Ze kwamen elkaar tegen in Groenekan en ontdekten hun gedeelde interesse: biologische landbouw! Toevallig kwamen ze toen een advertentie tegen van een tuinderij, hier op de website van Toekomstboeren. Nog wel van hun overburen. Ze waren gelijk enthousiast en hebben toen contact gezocht met de eigenaren van het land. De eigenaren hebben hen met een goede pachtprijs echt geholpen toegang te krijgen tot land, en daarmee ook tot de landbouwsector in zijn geheel. Als je nu naar de tuin kijkt, zou je niet zeggen dat ze pas een jaar geleden zijn gestart!

Foto: Tuin Kansrijk

Op de tuin wordt er zowel buiten, als in een kas geteeld. Er worden verschillende soorten gewassen verbouwd op de tuin, van groenten, kruiden, tot ook kleinfruit. Het grootste deel zijn groenten, waarvan ze wel 50 soorten telen! Een stuk meer variatie dan dat in een reguliere supermarkt te vinden is. En dat is wat het ook zo leuk maakt. 

Tuinderij Kansrijk is een biologische zelfoogsttuin, wat inhoud dat aandeelhouders zelf hun groenten en fruit komen oogsten. Aandeelhouders kopen een oogstaandeel aan het begin van het seizoen, waar ze een vaste prijs voor betalen. Hiermee kunnen de tuinders het plant- en zaaigoed kopen, de huur betalen en andere investeringen doen. Vervolgens kunnen de aandeelhouders het hele seizoen lang, ongeveer 30 weken, hun groenten en fruit vers komen oogsten. Zelf uit de grond halen en direct thuis op je bord. Verser dan dit wordt het niet! Om het oogsten makkelijk te maken, ontvangen aandeelhouders iedere week een filmpje met hoe je de groenten het beste kunt oogsten. Ook wordt er af en toe een potluck dinner georganiseerd voor aandeelhouders, wat heel gezellig is.

Voor iedereen die geen oogstaandeel heeft en toch graag biologische groenten en fruit eet, is er een winkel op de tuin. Daarnaast is er ook een gezellige theetuin in de zomer, waar heerlijke taartjes worden verkocht en waar mensen even kunnen genieten van de rust op de tuin. Voor mensen die liever actief bezig gaan, worden er ook twee keer per week yogalessen gegeven op de tuin. Genoeg te doen dus!

Foto: Tuin Kansrijk

Met hun biologische zelfoogsttuin willen de vrouwen bijdragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Tuinderij Kansrijk werkt volgens het CSA principe; wat staat voor gemeenschapslandbouw. Binnen gemeenschapslandbouw worden naast de oogst, ook risico’s gedeeld met leden. Het doel is dan ook om de tuin te delen met alle aandeelhouders. Het delen is daarbij veel breder dan alleen het delen in de oogst en risico’s; het is ook het delen van een mooie plek buiten, een rustmoment, ontmoetingen, activiteiten, verbinding met de omgeving, educatie, en het delen van een positieve invloed op het voedselsysteem.

Het leven en werken mét de natuur staan centraal op de tuin. Zo is zorg voor het bodemleven heel belangrijk. Dit met het idee dat een gezonde bodem veerkrachtig is en bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden kan weerstaan. Ook is een gezond bodemleven extra belangrijk wanneer er geen kunstmatige groeimiddelen worden gebruikt worden, zoals hier bij tuinderij Kansrijk. Daarnaast is er veel aandacht voor dieren op de tuin zoals bijen, vogels en egels, waarvoor dan ook schuilplekjes worden gecreëerd. Aan de ene kant omdat dit goed is voor de biodiversiteit, maar natuurlijk is het ook gewoon heel leuk!

Daarnaast vinden de tuinders van Kansrijk het heel belangrijk om transparant te zijn naar hun aandeelhouders. Aan het einde van het jaar zijn dan ook alle financiën open in te zien. Ook nemen ze hun aandeelhouders mee in hun toekomstplannen en vragen ze graag om input via enquêtes.

Tips voor toekomstige boeren

De vrouwen van tuinderij Kansrijk hebben in een jaar heel veel bereikt. Toch hebben ze nog genoeg om naartoe te werken in de toekomst. Het eerste doel is om dit seizoen minimumloon te verdienen. Ook hebben ze wat tips voor toekomstige boeren: “Ik zou wel echt aanraden om eerst ervaring op te doen bij andere bedrijven voor je zelf iets begint.” Dit, omdat het een mogelijkheid geeft om eerst rustig te leren en ook een realistisch beeld te krijgen van het tuinders schap, voordat je zelf een bedrijf begint.

Als laatste hebben de vrouwen ook nog een oproep aan beginnende boeren, met betrekking tot de financiën van een tuinderij. De vrouwen hebben zelf het eerste jaar gewerkt voor een loon wat ver onder het minimumloon lag en willen zorgen dat dit gaat veranderen. Niet alleen voor zichzelf, maar voor de sector als geheel. “Ga er echt voor staan en zorg er voor dat deze wereld ook financieel duurzaam wordt! Want daarmee draag je gewoon bij aan de toekomst van dit soort landbouw en dat is heel belangrijk”. Met daarmee de oproep om vooral een realistische prijs te vragen voor je producten en te zorgen voor een minimumloon voor jezelf. Want daarmee kan de kleinschalige biologische landbouw ook in de toekomst blijven bestaan. En dat willen we natuurlijk allemaal!

DOOR: Natasja Davidse

Foto: Tuin Kansrijk