Veenvrij opkweken bij Reclaim the Seeds

Zaterdag 16 en zondag 17 maart 2024 was de werkgroep Werkplaats Agroecologie aanwezig op Reclaim the Seeds Amsterdam op de Fruittuin van West. Tijdens dit evenement gaven wij onder andere een workshop over veenvrij opkweken.

Veenvrij opkweken

Onder steeds meer (kleinschalige) tuinders leeft de behoefte om veenvrij zaailingen op te kweken. Deze wens bestaat omdat veenwinning veel ecologische schade met zich meebrengt en grote hoeveelheden CO2 uitstoot. Daarnaast wordt het veen verwerkt tot een industrieel verkrijgbaar product, wat ongewenste afhankelijkheden met zich meebrengt.

Maar veenvrij opkweken, hoe doe je dit eigenlijk? Omdat er in dit proces nog veel te ontdekken is proberen wij de kleinschalige experimenten die plaatsvinden in kaart te brengen en door te geven en gesprekken aan te gaan over de impact van veengebruik in de landbouw.

Tijdens Reclaim the Seeds deden wij dat onder meer door samen met het collectief Re:Peat een dialoog aan te gaan. Het internationale netwerk van Re:Peat zet zich al jaren in om meer aandacht te krijgen voor het behoud en restoratie van veengebieden. Kate Foster vertelde onder andere het verhaal over haar emotionele band met veen en veenlandschappen.

Verder was tuinder Floris Hegger aanwezig om zijn experimenten met het maken van veenvrije potgrondmix te demonstreren. Floris werkt op Tuinderij Aardigh in Zwiep en is mede-initiatiefnemer van de projectgroep ‘veenvrij opkweken’ van Toekomstboeren.

Wil jij meer weten over veenvrij opkweken, je kennis delen en/of er zelf mee experimenteren? Word dan lid van de ‘Werkplaats Agroecologie’! en meld je aan in deze signalgroep.