Voedselbosboer gezocht!

Er is een interesse mogelijkheid voor een beginnende voedselbosboer of een boer in transitie. Liefst iemand die al land (op ’t oog) heeft tussen de 1 en 5 ha groot, bij voorkeur in Zuid-Holland of ’t Westen van Brabant.

Natvise (Bastiaan Rooduijn) wil met Greenchoice een programma opzetten i.s.m. Triodos (of bijv. ASN) om (jonge) boeren te helpen het gat van de eerste jaren te overbruggen voordat de productie echt op gang komt, om zo de transitie naar voedselbosbouw te faciliteren. Hiervoor wil Greenchoice eerst 2 pilot projecten lanceren.

Voedselbos ‘Groengenoten’ te Rucphen, het nieuwste voedselbos project van 1.3h van Bastiaan Rooduijn, komt hiervoor in aanmerking. Doordat Greenchoice vanuit een compensatiepot het risicovolle gedeelte dekt, zou het voor Triodos of een andere duurzame bank interessant kunnen zijn om de rest van de financiering te leveren. Nu is dat voor een bank veelal nog te riskant, vanwege de lange terugverdientijd. Op deze manier kunnen boeren eigenaar worden van de grond en investeren in het plantgoed en de infrastructuur, maar is het ‘gat’ van de eerste 5 jaar zonder inkomsten redelijk gedekt.

Naast dit project is er nog budget over voor één ander vergelijkbaar project. Triodos is al gecontacteerd en we zoeken dus nog een andere ondernemer/boer die mee aan tafel wil zittten. Het liefst iemand met een agrarische achtergrond, bijv. een boer die wil overschakelen of een jonge boer die in de opzet tegen een gat in de financiering aanloopt. Bastiaan is professioneel voedselbos ontwerper en heeft veel ervaring met kleinschalige voedselbossystemen, maar nog weinig agrarische ervaring. Samen zouden we elkaar zo optimaal kunnen ondersteunen en hopelijk ook representatief zijn voor een nieuwe generatie boeren.

Bij interesse neem contact op met Bastiaan via info@natvise.com, of bel +316 53494017.
Dan kunnen we snel met Triodos en Greenchoice om tafel, en hopelijk iets ontzettend moois op gang gaan zetten!