Voedselkaravaan

Voedsel Anders is het unieke Nederlandse platform voor mensen en organisaties die anders denken en praten over voedsel en die het ook anders doen.  In 2014 en 2016 organiseerde Voedsel Anders twee conferenties. Er deden ruim duizend mensen mee. Meer dan 50 organisaties, netwerken en bedrijven hebben daarna het Voedsel Anders-manifest ondertekend.  DOOR HANNY VAN GEEL

In 2018 gaat Voedsel Anders de stad in en de boer op met een Voedselkaravaan die door vijf streken van Nederland trekt. De Voedselkaravaan verbindt de vele initiatieven die er in Nederland zijn, van regionaal georiënteerde voedselvoorziening op basis van een vitale, natuurinclusieve, agroecologische landbouw en visserij. Daarmee wordt de beweging in Nederland zichtbaar en weten de mensen die actief zijn zich ook verbonden met en gesteund door vele anderen die ook deze beweging maken.

In elke regio haalt de Voedselkaravaan nieuwe verhalen en aanbevelingen op over de transitie naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem. En jij kunt meedoen! 

Deelnemers aan de verschillende activiteiten van de Voedselkaravaan zullen ervaringen uitwisselen rond de voedseltransitie, deze verrijken met nieuwe inzichten en ze plaatsen in een breder kader van beleid, praktijk en onderzoek.

Daarbij zullen ze voortbouwen op de kracht van het netwerk van Voedsel Anders en betrekken ze wederom een divers gezelschap van boeren, burgers en bedrijven die actief zijn in lokale voedselinitiatieven, beleidsmakers, onderzoekers, bestuurders, verwerkers, koks, bloggers, studenten en kunstenaars. En daar hoor jij ook bij!

Waar en wanneer gaat het gebeuren?
De Karavaan zal plaatsvinden tussen mei en december 2018. De pleisterplaatsen worden momenteel opgezet. Er zijn mensen aan het werk voor mogelijke initiatieven in Friesland, Ede, Amsterdam, Den Haag, Barneveld, Dronten, Wageningen, in Oost Brabant/Noord Limburg, rond Breda/Den Bosch en er kunnen nog nieuwe plekken bij komen.

Hoe ziet het eruit?
Lokale mensen organiseren een Pleisterplaats in overleg met Voedsel Anders op elke pleisterplaats een regionale dialoog rond één of meer maaltijden en activiteiten. Dat kan op vele verschillende manieren, waaronder (fiets)excursies, lunchwandelingen, een marktplaats en een ‘diner pensant’, culturele en artistieke expressie.

We zoomen in op de vier centrale thema’s van Voedsel Anders: agroecologie, korte ketens, rechtvaardige handel en toegang tot grond. Download hier een uitgebreide presentatie van de Voedselkaravaan

Hoe kun je meedoen?
Wil je als Toekomstboer bijdragen aan een Pleisterplaats bij jou in de buurt? Wil je producten leveren voor de maaltijd, mensen ontvangen op je bedrijf, of een pitch of presentatie doen? Of wil je eerst nog wat meer weten? Neem dan contact op met info@voedselanders.nl