Waarom ben jij Toekomstboer? Philip Gortemaker

Jij bent niet zomaar toevallig boer. Je bent niet boer omdat ‘dat nou eenmaal zo is’ of omdat ‘dat altijd al zo was’. Als je in 2021 boer of tuinder bent heb je daar op enig moment bewust voor gekozen. Waar was het jou destijds om te doen? In de vorige nieuwsbrief riepen we mensen op om hun verhaal te doen.

Deze keer: Philip Gortemaker

Ik ben nu 62 en de laatste 25 van mijn leven ben ik zowel betaald als vrijwillig werkzaam in de biologische landbouw. De laatste 15 jaar met eigen tuinen die financieel meer hobbymatig zijn maar niettemin wel professioneel als tuinder omdat ik verkoop aan een kleine groep afnemers in de stad. Als klein kind vroeg ik mijn achter-oom, die een boerderij in Nutter had (Boerderij Heesink), of ik een koe van hem kon krijgen en of ik dan al boer was. Ik wilde heel graag biologisch boer worden. De middelbare landbouwschool in Hengelo wilde mij niet aannemen omdat ik niet van de boer kwam. Zo ging dat toen en misschien nu nog wel? Via omzwervingen in de (milieu)chemie kwam ik via mijn natuurvoedingspraktijk toch bij een startend groentenpakettenbedrijf ‘De Ketel’ als vrijwilliger op de juiste plek terecht. Op de Twentse es, met een spitvork in de hand in februari 1996, herinnerde ik mij weer dat ik biologisch boer wilde worden. Bij verschillende bedrijven heb ik veel prof ervaring opgedaan en ook aan de Kraaijbeekerhof de opleiding tuintherapeut gevolgd en een cursus voor een aantekening ‘Biologsich Dynamisch’. Nu heb pacht ik een stuk grond van 3300m2, wat de minimale grote is om als agrarier aangemerkt te worden. Maar heb bewust geen BTW nummer omdat de hele administratie rompslomp voor zo’n klein bedrijfje niet handig is. Tuinieren zit in mijn genen vanuit mijn oer Twentse voorvaderen en ik kan niet anders.

Al die jaren onderging ik ook een diepgaand spiritueel proces en leerde de natuur tot in de kern van binnenuit kennen. Vandaar de website naam Ware Natuur. Op deze site vind je een link naar een filmpje met de titel ‘Een gelaagd mislukt leven’ waarin ik mijn esoterische verhaal doe. Mijn Earth Keeper werk doe ik nu in mijn tuin welke een krachtplek is. Een boer is de verbinder tussen hemel en aarde, riep de laatste echte boer van Nederland in een gelijknamige VPRO docu uit de jaren ’90.

Net als jij onderaan de nieuwsbrief schrijft is woede ook een drijfveer maar niet meer om als maar te vechten tegen wat fout is. Woede is een signaal dat er over grenzen gegaan wordt maar ipv reactief te zijn ben ik liever pro-actief. Ook al maakt de rest van de wereld er een rotzooi van, ik doe het goed op mijn manier als voorbeeld voor allen. Zo kan ik woedend worden op de lokale politiek maar ipv tegen hun te protesteren maak ik een groot labyrint van zand vlak onder het stadhuis waardoor ze in paniek raken omdat het niet aan hun regeltjes voldoet :-). Of zo als vanochtend op de tuin werd ik pisnijdig op al die slakken. Het is onbegonnen werk om ze allemaal op te rapen en voor de kippen te gooien, dus heb ik als proef zilverpapier rondom de kwetsbare jonge plantjes gelegd. Waar je tegen vecht, daar zit je aan vast is een spirituele wijsheid. Je kan het een tijd lang doen maar het put je op den duur uit. De huidige grootschalige landbouw en agro- industrie vecht constant tegen de natuur in. Vandaar dat de bodem en de biosfeer uitgeput raakt. De woede van de boeren om de stikstofregelingen put de natuur alleen maar verder uit want als chemisch analist en milieuman wist ik al sinds de ‘jaren 80 dat de ‘zure regen’ ammoniak uit de bodem van de naaldbossen en hoogvenen komt en nauwelijks van de veehouders.

Ik ben lid geworden van Toekomstboeren om samen onze collega’s en de consumenten een positief, pro-actief voorbeeld te laten zien. 8 jaar geleden werd ik in de Fb groep Permacultuur Nederland vaak nog woedend uitgescholden door milieu-activisten en beginners die nog nooit een schop in de handen hadden had. Dat is nu gelukkig veranderd. Een goede boer transformeert de bodem. Zo hoop ik dat al die woede onder jonge boeren en klimaatactivisten wordt getransformeerd in een wereld die uitgaat van Liefde en handelt vanuit Liefde en solidariteit die goed geaard is.

Wil jij ook graag vertellen waarom je Toekomstboer bent geworden? Stuur dan je verhaal naar info@toekomstboeren.nl