Toekomstboeren brainstorm

Warm enthousiasme voor Toekomstboeren

Het leek een stormachtige dag te worden met zwarte wolken aan de lucht. Bij aankomst zei gastheer Wouter dat al het werk binnen in de kas eigenlijk al gedaan was, dus dat de klusjes die er waren toch echt buiten plaats moesten vinden… Maar gelukkig: de zon brak door en het werd een heerlijke dag. Met zijn twaalven op handen en knieën priegelend de winterpeen, pastinaak en wortelpeterselie wieden was voor de wannabe boeren in het gezelschap een bijzondere ervaring. Ontmoedigd? Integendeel!

toekomstboeren aan het wieden          toekomstboeren aan het wieden

Tijdens de brainstorm werd duidelijk dat er heel wat punten zijn waar Toekomstboeren aan moet werken. Op weg naar vereniging Toekomstboeren vroegen we: “Wat zou Toekomstboeren volgens jou moeten doen om er lid van te willen worden?” Gezamenlijk kwamen we tot deze punten:

  • Bewustzijn vergroten over het verlies van voedselsoevereiniteit
  • Toegang tot grond: hoe komen nieuwe boeren aan land?
  • De maatschappij de waarde van nieuwe boeren en andere toekomstboeren laten erkennen
  • Bijeenbrengen van nieuwe boeren en andere toekomstboeren rond gezamenlijke belangen
  • Versterken van de identiteit van nieuwe boeren en andere toekomstboeren
  • Kennis en inspiratie uitwisselen onderling
  • Financiële dimensie: kennis uitwisselen en onderzoeken mogelijkheden rondom verzekeringen, leningen, broodfonds, crowdfunding

brainstormen          brainstormen

Animo is er zeker voor een vereniging. Het gevoel dat je niet in je eentje op je stukje land zit te zwoegen (en af en toe voor gek wordt verklaard door de omgeving) en dat wat je doet wel degelijk betekenis en waarde heeft die ook door anderen gedeeld wordt, is daarbij belangrijk, zo ervaren ook tuinders Marieke en Wouter waar we vandaag te gast waren. Ook Hanny van Geel van Via Campesina bemoedigde het initiatief om een vereniging op te richten, liefst zoveel mogelijk vanuit nieuwe boeren en toekomstboeren zelf. Al met al was het een plezierige en vruchtbare dag.

Wil je ook meedenken? Mail ons dan naar info[at]toekomstboeren.nl of meld je aan voor de nieuwsbrief en je wordt uitgenodigd voor de volgende regionale Toekomstboeren bijeenkomst.