30 juni: watersystemen ontwerpen voor biodiverse (eetbare) landschappen

Water is de basis van het leven en zal alleen maar belangrijker worden door vaker verwachte droogtes en overstromingen. Wij zien dit als een cruciaal onderdeel en tevens eerste stap in je ontwerp en aanleg. Grondverzet op je land doe je immers het liefst maar 1x.

Nederland heeft als deltaland unieke kwaliteiten die we maar weinig benutten, en waar de meesten van ons weinig van weten. Ben jij ook benieuwd hoe je jouw land en/of ontwerp weerbaar tegen droogte en een teveel aan water maakt? En hoe je dit optimaal inricht om plaagbestrijders een habitat te bieden en voedsel te creëren voor mens en dier? Leer het tijdens deze basiscursus in Galder (onder Breda)!

Wetland ontwerper, ecoloog, voedselbosstichter, en leraar in natuurverbinding Jurjen Annen neemt je aan de hand van voorbeelden mee in de wonderlijke wereld van water, ecologie en permacultuurprincipes. Hij reikt de belangrijkste ontwerpcriteria aan zodat jij in staat bent dit toe te passen in je eigen ontwerp. Ook gaan we concreet aan de slag met een waterontwerp voor het toekomstige voedselbos in Galder. Jurjen; “Mijn kunst is om ecologische precessen, watersystemen, kwaliteit en bodemopbouw inzichtelijk te maken. Waar het om gaat is, welke stappen jij kan nemen om je project tot een succes te maken. Wist je trouwens dat wetlands, samen met oerwouden, de meest productieve ecosystemen ter wereld zijn? Dit biedt legio kansen! De moderne landbouw staat hier nog ver vanaf met alle problemen van dien. Waar jij invloed op hebt is het land dat je beheert. Waar dit zich ook bevindt, er liggen altijd kansen! Op 30 juni maak je een start om deze kansen te benutten”

Docent Jurjen Annen
– 4 jaar water- en wetlands officer voor de Wildlife Trust UK, ontwikkelen van wetlands en herstel van riviersystemen, verantwoordelijk voor het ontwerp en aanleg van een van de eerste multifunctionele wetlands van de uk https://www.wychavon.gov.uk/park-and-open-spaces/nature-reserves/avon-meadows

– 6 jaar boswachter ecologie en beheer in de Vechtplassen. Verantwoordelijk voor het inrichten van opgeteld ca 350ha wetland.

– oprichter van Bosbeweging, School voor leven met de natuur www.bosbeweging.nl. 11 jaar ervaring in het geven van cursussen in natuurverbinding.  

– stichter van het Uffelter paradijs, 3,5 ha voedselbos incl watersysteem

Praktisch

Voor wiemensen met eigen land, ontwerpers en geïnteresseerden
Datumdonderdag 30 juni
Tijd9.30-16.00
LocatieBatoniahoeve, Galderseweg 3, Galder
Prijs€120,- (inclusief goede biologische zorgen voor de innerlijke mens)
Inschrijven:https://ap.lc/s4Ywq
Vragen?p.kluytmans@gmail.com