Geïnspireerd door Farmhack UK, Atelier Paysan, Boer Bricoleur en vele creatieve knutselaars en bouwers werken wij aan zelfbouw technieken om de landbouw mensvriendelijker, fossiel vrijer, en autonomer te maken. Doe je mee? In deze Signal groep wisselen we praktijken, ideeën, vragen en voorbeelden uit.
Het idee achter de Werkplaats Agroecologie is ontstaan uit de observatie dat veel boeren en tuinders op kleine schaal experimenteren met natuurgerichte landbouwpraktijken. Deze praktijken zullen steeds belangrijker worden in de toekomst, maar zijn nu nog vaak niet volwassen. Als gevolg hiervan gebeuren veel experimenten in Nederland onder de radar, ad-hoc of zijn ze ondergefinancierd.
Voorlopig richt de Werkplaats Agroecologie zich op 3 thema’s: zelf veenvrij opkweken, no-dig tuinbouw en kleinschalige werktuigen. Door de komende jaren deze drie thema’s verder uit te diepen willen we van de Werkplaats Agroecologie een zelf lerend netwerk maken waarin de boerenkennis centraal staat, maar ook wordt samengewerkt met wetenschappers, ontwerpers, ambachtsmensen en andere geïnteresseerden.
No-Dig
No-dig (letterlijk ‘niet graven’) is een aanpak waarbij de grond niet wordt gekeerd, maar waar wordt geïnvesteerd in het verrijken van het bodemleven. In het No-Dig collectief worden principes en praktijken van no-dig besproken. Zo worden er lezingen en workshops georganiseerd. Er is speciale aandacht voor hoe no-dig toekomstboeren kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, het verminderen van arbeid en het beheersen van spontane vegetatie (onkruid).
Veenvrij opkweken
Omdat het goedkoop is, is het kopen van plantjes al lange tijd de normaal bij het telen van groenten en andere gewassen. Helaas moet bij het verkrijgen van deze planten vaak wel lange afstanden worden gemaakt, gaat het ten koste van onze boerenautonomie en van onze capaciteit om zelf variëteiten zelf te veredelen. Ook worden van waarbij arbeidsomstandigheden. Binnen deze groep experimenteren we met manieren die zelf opkweken weer aantrekkelijk maken.
De Mobiele Werkplaats
De ‘Mobiele Werkplaats’ is een gemeenschappelijke en vrij toegankelijke gereedschapskist van en voor agroecologische boeren. Dit idee is ontstaan uit de behoefte om boeren kennis in kaart te brengen, van onderop tot nieuwe landbouwpraktijken te komen en gezamenlijk te innoveren.
Daarnaast dient de aanhanger (die als mobiele werkplaats fungeert) als “levend object” waarbij het uitgangs is dat deze zich deels vult via gemeenschappelijke bijdragen met benodigdheden om workshops en boerenklussen te kunnen uitvoeren. Zoals oud gereedschap, stelen, fietsonderdelen, maar ook kennis. De gedachte hierachter is dat boeren en andere geinteresseerden, door een gereedschap, materiaal of iets anders te doneren of op een andere manier bij te dragen, betrokkenheid tonen en een mandaat geven aan dit initiatief. Met als doel dat de mobiele werkplaats zich in de commons zal voortbewegen
Publicaties
Voor drie thema’s hebben we de eerste ontwikkelingen en bevindingen op papier gezet: zelf veenvrij opkweken, no-dig tuinbouw en kleinschalige werktuigen. Deze bundeling van drie mini-publicaties is uitgebracht binnen het project VoedselVisie. Het is het resultaat van een serie boerenvuren, bedrijfsbezoeken en workshops tijdens de boerenlandbouw- en toekomstboerenconferentie.
Activiteiten
- 7 september – Kom ook een fietsmarkeur bouwen!Wil jij ook makkelijker al je zaailingen op gelijke afstand gepland hebben, zonder extra te hoeven bukken? Kom dan op zaterdag 7 september een fietsmarkeur bouwen bij de Ommuurde Tuin in Renkum! Esther bouwde dit apparaat en demonstreerde het afgelopen Toekomstboerenconferentie. Omdat dit veel bekijks trok, willen we nu graag in een groep een aantal … Lees verder 7 september – Kom ook een fietsmarkeur bouwen!
- Hoe bouw je een off-grid zonne-pompsysteem?Lange periodes van droogte en dan weer extra veel regen. Hoe kunnen we als agroecologische boeren slim omgaan met water? Jan-Jaap Scholten van De Nieuwe Akker in Schalkhaar bouwde zijn eigen off-grid pompsysteem en tijdens een Boerenwerkplaats liet hij zien hoe je er zelf een kan maken. Hieronder vind je een instructie hoe je zelf … Lees verder Hoe bouw je een off-grid zonne-pompsysteem?
- Verslag bijeenkomst over ‘digitale technologieën en landbouw in Europa’Op 5-7 juni was Toekomstboeren uitgenodigd om mee te doen aan een workshop over ‘digitale technologieën en landbouw in Europa’ in Wenen. Tijdens de bijeenkomst kregen verschillende Europese maatschappelijke organisaties en gelieerde onderzoekers de kans om met elkaar in contact te komen, van elkaar te leren en inspiratie op te doen voor toekomstig individueel en … Lees verder Verslag bijeenkomst over ‘digitale technologieën en landbouw in Europa’
- 14 juni – ‘Reimagining food futures in Amsterdam Nieuw West’ : creating tools for future farmingOp 14 juni zal de Werkplaats Agroecologie een boerenwerkplaats organiseren als onderdeel ‘Reimagining Food Futures’ in Amsterdam Nieuw West. Tijdens dit evenement zijn boeren, tuinders, ecologen, ontwerpers en lokale bewoners uitgenodigd om samen hun oude tuingereedschap te repareren, onderhouden en/of aan te passen aan toekomstige wensen. Door samen gereedschappen te repareren willen we de persoonlijke … Lees verder 14 juni – ‘Reimagining food futures in Amsterdam Nieuw West’ : creating tools for future farming
- Veenvrij opkweken bij Reclaim the SeedsZaterdag 16 en zondag 17 maart 2024 was de werkgroep Werkplaats Agroecologie aanwezig op Reclaim the Seeds Amsterdam op de Fruittuin van West. Tijdens dit evenement gaven wij onder andere een workshop over veenvrij opkweken. Veenvrij opkweken Onder steeds meer (kleinschalige) tuinders leeft de behoefte om veenvrij zaailingen op te kweken. Deze wens bestaat omdat … Lees verder Veenvrij opkweken bij Reclaim the Seeds
Zie ook Agroecologisch atelier voor meer achtergrond info en hier een overzicht van de werkplaats gerelateerde activiteiten tot nu toe.