Werkplaats Agroecologie

Geïnspireerd door Farmhack UK, Atelier Paysan, Boer Bricoleur en vele creatieve knutselaars en bouwers werken wij aan zelfbouw technieken om de landbouw mensvriendelijker, fossiel vrijer, en autonomer te maken. Doe je mee? In deze Signal groep wisselen we praktijken, ideeën, vragen en voorbeelden uit.

Het idee achter de Werkplaats Agroecologie is ontstaan uit de observatie dat veel boeren en tuinders op kleine schaal experimenteren met natuurgerichte landbouwpraktijken. Deze praktijken zullen steeds belangrijker worden in de toekomst, maar zijn nu nog vaak niet volwassen. Als gevolg hiervan gebeuren veel experimenten in Nederland onder de radar, ad-hoc of zijn ze ondergefinancierd.

Voorlopig richt de Werkplaats Agroecologie zich op 3 thema’s: zelf veenvrij opkweken, no-dig tuinbouw en kleinschalige werktuigen. Door de komende jaren deze drie thema’s verder uit te diepen willen we van de Werkplaats Agroecologie een zelf lerend netwerk maken waarin de boerenkennis centraal staat, maar ook wordt samengewerkt met wetenschappers, ontwerpers, ambachtsmensen en andere geïnteresseerden.

No-Dig
No-dig (letterlijk ‘niet graven’) is een aanpak waarbij de grond niet wordt gekeerd, maar waar wordt geïnvesteerd in het verrijken van het bodemleven. In het No-Dig collectief worden principes en praktijken van no-dig besproken. Zo worden er lezingen en workshops georganiseerd. Er is speciale aandacht voor hoe no-dig toekomstboeren kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, het verminderen van arbeid en het beheersen van spontane vegetatie (onkruid).

Veenvrij opkweken
Omdat het goedkoop is, is het kopen van plantjes al lange tijd de normaal bij het telen van groenten en andere gewassen. Helaas moet bij het verkrijgen van deze planten vaak wel lange afstanden worden gemaakt, gaat het ten koste van onze boerenautonomie en van onze capaciteit om zelf variëteiten zelf te veredelen. Ook worden van waarbij arbeidsomstandigheden. Binnen deze groep experimenteren we met manieren die zelf opkweken weer aantrekkelijk maken.

De Mobiele Werkplaats
De ‘Mobiele Werkplaats’ is een gemeenschappelijke en vrij toegankelijke gereedschapskist van en voor agroecologische boeren. Dit idee is ontstaan uit de behoefte om boeren kennis in kaart te brengen, van onderop tot nieuwe landbouwpraktijken te komen en gezamenlijk te innoveren.

Daarnaast dient de aanhanger (die als mobiele werkplaats fungeert) als “levend object” waarbij het uitgangs is dat deze zich deels vult via gemeenschappelijke bijdragen met benodigdheden om workshops en boerenklussen te kunnen uitvoeren. Zoals oud gereedschap, stelen, fietsonderdelen, maar ook kennis. De gedachte hierachter is dat boeren en andere geinteresseerden, door een gereedschap, materiaal of iets anders te doneren of op een andere manier bij te dragen, betrokkenheid tonen en een mandaat geven aan dit initiatief. Met als doel dat de mobiele werkplaats zich in de commons zal voortbewegen

Publicaties

Voor drie thema’s hebben we de eerste ontwikkelingen en bevindingen op papier gezet: zelf veenvrij opkweken, no-dig tuinbouw en kleinschalige werktuigen. Deze bundeling van drie mini-publicaties is uitgebracht binnen het project VoedselVisie. Het is het resultaat van een serie boerenvuren, bedrijfsbezoeken en workshops tijdens de boerenlandbouw- en toekomstboerenconferentie. 

Activiteiten

Zie ook Agroecologisch atelier voor meer achtergrond info en hier een overzicht van de werkplaats gerelateerde activiteiten tot nu toe.

Menu