Heerlijk Westerwolds Land is een educatief-, Agroforestry- pilotproject in de gemeente Westerwolde. Westerwolde wordt ook wel het best bewaarde geheim van Nederland genoemd: het is een prachtig kleinschalig cultuurlandschap waar de Ruiten Aa-beek doorheen meandert. Wij (Jan Dommerholt en Rineke Dijkinga) hebben mooie plannen, zie hieronder, om onze 2.4 hectare (met 5 akkers en 4 houtwallen) en de 1.6 hectare voedselbos (in wording) door te ontwikkelen als ‘verwerkings CSA’. Wij zoeken een doortastende, creatieve, communicatieve ondernemer/boer/teler (m, v, x) die onze plannen ziet zitten, deze overneemt als zelfstandig ondernemer en naar eigen inzicht creatief verder pioniert op basis van een eigen businessplan.
Stel je eens voor dat er door heel Nederland een mozaïek patroon zou liggen van akkertjes, zo tussen de 2,5 en 5 hectare, waar zoveel mogelijk robuuste, diverse gewassen worden geteeld. Waar ‘gezondheid per hectare’ voor alles wat leeft de prioriteit heeft. In de huidige landbouw zouden we deze akkertjes ‘postzegels’ noemen. In heel veel andere opzichten kunnen we ze als groots bestempelen: wat betreft hun grote diversiteit aan gewassen, hun gedachtegang over handwerk en kleinschalige mechanisatie, hun verdienmodel binnen één jaar, hun potentie om veel meer jonge boeren (m,v,x) zonder land of veel geld in te laten stromen, hun sociale karakter -omdat voedsel weer waarde, een gezicht en een verhaal krijgt- en niet te vergeten hun potentie als educatie plek: waar iedere boer, teler, ondernemer of consument weer kan leren hoe (h)eerlijk eten van Nederlandse bodem ‘het nieuwe normaal’ kan worden. De overvloed van deze akkers, omdat ze te ver van stedelijke gebieden met veel inwoners liggen, wordt ter plekke verwerkt tot houdbare, diverse, volwaardige, lekkere en gezonde eindproducten/halffabricaten. Deze manier van telen en verwerken wordt weer aan andere boeren, telers en geïnteresseerden geleerd via trainingen en cursussen zodat dit concept overal in Nederland ‘gekopieerd’ kan worden.