Workshops Toekomstboeren Conferentie 2022

Hieronder vind je de lijst van workshops op de Toekomstboeren conferentie. Meer informatie over de conferentie vind je hier. Meld je hier aan!

Ronde 1

Regeneratieve bodemsRegeneratieve methoden beloven een landbouw met meer biodiversiteit, minder arbeid en minder inputs van buitenaf. Maar hoe zit het in de praktijk? In deze workshop worden methodes en praktische voorbeelden van regeneratieve landbouw gepresenteerd. 
Valerie van Dijck (De Veldhof), Jeannette Oppedijk (Toekomstboeren), Marco van Liere (De Aalsthoeve), Sam Emons (Gelukkige Groentes)
Participatory Guarantee Systems
PGS staat voor ‘Participatory Guarantee System’ en is een soort SKAL keuring, maar dan door collega’s en afnemers van je groenten of CSA deelnemers. In deze workshop kijken we naar de mogelijkheid om PGS in te voeren in Nederland. We gebruiken het model van intercollegiale toetsing, de principes van de Nyeleni verklaring en de ervaring van streekmarkten als bouwblokken. 
Bregje Hamelick (CSA Netwerk, Ushof), Janneke Bruil (Cultivate!/ StreekWaar)
Agroecology around the worldNieuwe agroecologische initiatieven ontpoppen zich overal op de wereld. In deze workshop zijn een aantal van deze initiatieven bij ons te gast. Met verhalen van een CSA uit Polen, een BD initiatief uit Zwitserland, een boerenwerkplaats uit Frankrijk en boer-boerencoöperaties uit Italië. Deze workshop is in het Engels.
Reto Ingold (Demeter Zwitserland), Andrea Ferrante (Scola Campesina), Isabelle Hagel (InterAfocg), Ewa Smuk-Stratenwerth (Ziarno), Will van Twuijver (Toekomstboeren)
Campagne voor duurzaam pachtbeleid Kortlopende pachtcontracten zijn een groot probleem voor agroecologische boeren en werken de verduurzaming van de landbouw tegen. In deze workshop werken wij aan een strategie om onze aanbevelingen op de politieke agenda te krijgen.
Margriet Goris (Toekomstboeren/ WUR), Jeanet van der Woude (Squarewise/ Voedsel Anders)
Leren enten
Steeds meer boeren zien kans in agro-forestry, door bomen en struiken te integreren in hun systeem. Hiervoor is enten is een handige vaardigheid om te hebben. In deze workshop leer je hoe dat moet. 
Jade Koop (Jade Reforestry), Jeannette Oppedijk (Toekomstboeren)

Ronde 2

Agro-forestry in de praktijkSteeds meer initiatieven laten zien dat je vaste planten kan integreren in de veehouderij, tuinderij en akkerbouw. Dit zorgt niet alleen voor meer biodiversiteit maar ook kan ook productie versterken. In deze workshop leer je hoe je kan toewerken naar zo’n agroforestry systeem. 
Jade Koop (Jade Reforestry), Louise Vercruysse (Boerengroep)
Bestemmings-plannen krakenWe bespreken cases van boer.inn.en die veel problemen hebben gehad met bestemmingsplannen en vergunningen, maar daar ook uit zijn gekomen en nu in ieder geval voor 10 jaar door kunnen. Geleerde lessen worden gedeeld en deelnemers kunnen hun situatie voorleggen. Omdat visies/plannen van provincies en gemeenten zo bepalend zijn, kijken we ook naar hoe en waar deze tot stand komen en beïnvloed kunnen worden.
Jeanet van der Woude (Squarewise /Voedsel Anders), Margriet Goris (Toekomstboeren/ WUR)
De internationale beweging voor agroecologie
Wat gebeurt er internationaal en waarom is het belangrijk dat we ook op dit niveau actief zijn? In deze workshop maak je kennis met de internationale beweging van La Via Campesina, Nyeleni Europe, het Nederlandse Agroecologie Netwerk en het Vlaamse Boerenforum. Deze workshop is in het Engels.
Andrea Ferrante (Scola Campesina), Eduard Nualart (Toekomstboeren/ ECVC), Wim Moyaert (Boeren Forum), Jessica Duncan (Wageningen Universiteit)
Wat is een goed pachtcontract
Waar moet je op letten bij het maken of tekenen van een pachtcontract? En hoe komen we tot een contract waar verpachter én pachter blij van worden? Workshop met uitwisselen van ervaring, tips, en voorbeeldcontracten die kunnen helpen op weg naar duurzamere pacht.
Esther Kuiler (De Ommuurde Tuin), Maria van Maanen (Toekomstboeren/ De Wilde Peen)
Zelf plantgoed opkweken
Het kopen van plantgoed en potgrond is gewoonte geworden bij veel tuinderijen. Toch kan je zelf ook je plantgoed opkweken. Deze workshop gaat over hoe je dat doet en hoe je een kiemkast kan bouwen voor eigen opkweek. Ook bespreken we het dilemma van veen in potgrond. 
Henk Eshuis (Tinyhousehenk), Will van Twuijver (Toekomstboeren), Willem Lambrechtsen 

Ronde 3

Grond onder commons brengenGrond onder gemeenschappelijk eigendom (commons) biedt nieuwe kansen om land te kopen en om de relatie tussen boeren en de gemeenschap te versterken. We leren over de how-to’s en we horen ervaringen van boeren die hiermee bezig zijn.Patty Kluytmans (Toekomstboeren), Valerie van Dijck (De Veldhof), Maria van Maanen (TB/ De Wilde Peen), Eliane Bakker (TB/Lenteland)
Plekken van krachtHet platform “plekken van kracht” wordt opgericht om de solidariteit tussen agroecologische boeren en burgers te bevorderen. Boeren kunnen de hulp van burgers inschakelen voor bijvoorbeeld wieden, melken of een onderzoek. Ook kunnen ze hun boerderij openstellen voor dynamische bijeenkomsten. In deze geef je verder vorm aan of wordt je pionier van dit platform. 
Roos Saat (Extinction Rebellion), Louise Vercruysse (Boerengroep)
Boeren en de klimaatbeweging De klimaatbeweging is in opmars. Dit biedt kansen om zowel de klimaat als de agroecologische beweging te versterken. Maar het roept ook vragen op. Welke positie neem ik in als agroecologische boer? Dialoog met mensen van Extinction Rebellion Landbouw, Greenpeace en Toekomstboeren.
Klarien Klingen (Toekomstboeren), Roos Saat (Extinction Rebellion), Pelle Berting (Greenpeace)
Op weg naar een eerlijk inkomenEen eerlijk inkomen voor de boer is essentieel voor daadwerkelijk duurzame en eerlijke landbouw. In Nederland is er een beweging op gang gekomen van boeren die zelf werken aan dit eerlijke loon door middel van solidaire betaling. Hoe kan jij dit ook invoeren op je eigen bedrijf en hoe kunnen we deze beweging gezamenlijk versterken?
Esther Hofkamp (Toekomstboeren), Siem Ottenheim (Eet Meerbosch en De Nieuwe Hof)
Leren enten
Steeds meer boeren zien kans in agro-forestry, door bomen en struiken te integreren in hun systeem. Hiervoor is enten is een handige vaardigheid om te hebben. In deze workshop leer je hoe dat moet. 
Jade Koop (Jade Reforestry), Jeannette Oppedijk (Toekomstboeren)

Deze conferentie is mede-mogelijk gemaakt door: