Met zo’n zestig toekomstboeren verwarmden we ons eerst aan een kopje koffie in de prachtige oude druivenkas. Lennard Duijvesteijn vertelde over de plek: “Dit landgoed heet Roggebotstaete omdat dit vroeger zeebodem was, waar daadwerkelijk roggen en botvis voorkwam.”
In tegenstelling tot de rest van Flevoland bestaat de grond hier uit zand. Om die reden werden op deze plek de bomen gekweekt die gebruikt werden om in de rest van Flevoland aan te planten. “De kas waar we nu in staan is ouder dan de grond waar ie op staat: de kas komt uit 1937.” De kas werd uit Brussel opgehaald, waar hij anders weggedaan zou worden. Lennard: “Het is een westlandse druivenkas: dat was in 1910 een belangrijke landbouw innovatie. Nu is het cultuurgeschiedenis. Ik vind het mooi om op die manier bezieling naar de polder te halen.”
We maken een wandeling. Het landgoed bestaat uit 52 hectare, met inmiddels een herder, een boerin en een imker uit de buurt. “We willen bottom-up het landschap ontwikkelen”. Dat proces verloopt organisch: “De moestuin was eerst hier” Lennard wijst naar een boom met Japanse wijnbes in een cirkel eromheen, “maar die moesten we verplaatsen omdat dit stuk hier EHS natuur is. Aan de andere kant van de sloot is een ander soort natuur, daar mag de moestuin wel.”
Pronkstuk van het landgoed is ‘slot Roggebot’: een indrukwekkend gebouw met mooie organische vormen, dat bijna af is. “De balken die we gebruiken zijn 600 jaar oud. In 1442 werd in Kampen de tweede brug van Nederland gebouwd. De fundamenten van die brug hebben altijd onder water gestaan, dus die zijn nog goed. Die gebruiken wij nu voor het gebouw. Mooi he?”
In de middag hielpen we met een flinke groep toekomstboeren mee met de aanleg van een fruitgaard voor landgoed Roggebotstaete. De plantgaten waren al gemaakt, materiaal was aanwezig, inclusief allerlei oude fruitrassen. We werkten in teams van boomvasthouders, aanharkers, palenzetters, etc. die elkaar afwisselden en onder het werk allerlei verhalen vertelden. Daardoor en door de goede voorbereiding was het planten een plezier, en was het precies op tijd klaar. Wat een feest!
In de ochtend hadden we twee rondes met elk drie workshops:
Fysiek sterk. Leer hoe je slim voor je lijf kunt zorgen tijdens je werk. Tuinder Todd heeft jarenlange ervaring hiermee. Fysiotherapeute Loes van Schaijik geeft je praktische tips en oefeningen, toegespitst op agrarisch werk. Ze werkt met jouw eigen kracht als basis; ze traint jou, zodat je thuis jezelf kunt behandelen. Met Loes van Schaijik (fysiotherapeute) en Todd Phillips (Stadsboerderij Caetshage)
Gezond bedrijf gezond mens. Hoe organiseer je een gezond bedrijf waarbij je als ondernemer ook gezond blijft? We luisteren hoe Pieter Lammerts van De Nieuwe Ronde dit aanpakt. Opgezet met het idee van 40-urige werkweek, efficiënte bedrijfsvoering en een financieel goede basis. Door Pieter Lammerts (CSA De Nieuwe Ronde), Stijn Costermans van de Groenteakker.
Financieel sterk. Hoe bepaal je een eerlijke prijs voor je product en hoe voorkom je financiële zorgen? Moniek vertelde haar leden van de CSA dat de prijs komend seizoen omhoog gaat; de reacties waren uiteenlopend. Johan vraagt 10% extra voor zijn niet biologische bomen op de StadsBomerij, dat bedrag gaat direct naar Milieudefensie. Door Moniek van Hirtum van De Vrije Akker en Johan Smits van de StadsBomerij. Lees hier het verslag
Idealen volhouden. Hoe? Hoe houd ik het als Toekomstboer vol om te werken richting duurzame landbouw, ook wanneer de omgeving niet mee wil of de vooruitzichten somber zijn? Hoe zorg ik goed voor mezelf en voorkom ik een burnout? Lian Kasper neemt je mee in een interactieve sessie waarin je naar jezelf kijkt en van collega’s leert hoe zij het doen: met al je ambities toch in balans blijven.
Agroecologie en bewegingsopbouw. Kunnen we samen optrekken met Extinction Rebellion? Wat wij doen als bodem opbouwende boeren is harststikke relevant in de huidige klimaatcrisis. Hoe kunnen we dit duidelijk(er) maken? Hoe kunnen we elkaar versterken als beweging? Met Tosca Peschier (XR) en Leonardo van den Berg (Toekomstboeren)
Kleinschaligheid als waarde. Velen van ons voelen het: kleinschaligheid is fijn. Maar hoe benoem je dat nou? Doetie deed het op Éénvandaag: helder en klaar, kleinschaligheid is belangrijk. Hoe is dat voor jullie? Hoe zorg je dat je serieus genomen wordt als peasant? Hoe benoem je de waarde van jouw werk? Wat ís eigenlijk de waarde van kleinschaligheid? Met Maria van Maanen. Lees hier het verslag.
In de middag was er de Toekomstboeren ALV:
De ALV keurde het financieel jaarverslag en de begroting voor komend jaar goed. Drie nieuwe bestuursleden werden gekozen: Maria van Maanen, Ties Betjes, en Linde van der Knaap. Ook Quinten van Duin zal de komende tijd meedraaien met het bestuur, als aspirant bestuurslid.